…kun ihan uutisiin pääsi joku viisas kertomaan kaikelle kansalle, että ilmastonmuutos aiheuttaa masennusta ja unettomuutta. Mehän ei siis näillä pohjoisilla vyöhykkeillä ole kuultukaan ilmastonmuutoksesta. Ei tiedetty sitäkään, että jokatalvinen kaamosaikakin masentaa, kun aurinkoa ei näy kuukausimääriin.  Ihan luultiin, että suomalaisten onneton geeniperimä on kansallisen ainaismelankolian ja liika kännyköinti huonounisuuden syy. No nyt tiedetään, että ei ole.

Kuka vielä kertoisi sen, mistä erottaa, mikä masennus on normaalia syyspuolen vuodenkiertoa sateineen, lyhenevine ja pilvihämärän täyttämine päivineen ja mikä taas ilmastonmuutoksesta johtuvaa. Kerrottiinko myös miten ilmastonmuutosmasennusta hoidetaan, se kun ei taida mennä ohi viimeistään vappuna tai juhannuksena?

Pissismummon resepti ensiavuksi: Kumisaappaat ja sateensuoja kauppareissulle – ja kotiin tultua kaikvaloppääll, mukillinen kuumaa totia ja villasukat jalkaan. Kyllä se siitä. (Ja uutisten aikaan toosa kii.)

 • Minun kaamosmasennukseni loppuivat, kun aloin käyttää D-vitamiinia kunnolla. Kuulin radiosta siihen liittyvästä tutkimuksesta. Tämä oli joskus 90- luvun loppupuolella.

  Kommentin jätti Annikki · keskiviikkona 25. lokakuuta @ 09:36

 • Mitä tarkoittaa, Annikki, D-vitamiinia ’kunnolla’? Minä sain lääkäriltä ohjeen syödä Calcichew D3 Fortea yhden aamuisin. Se on sitruunanmakuinen purutabletti, jossa on kalkkia 500mg ja D-kolmosta 10 mikrogrammaa per tabletti. Olen ymmärtänyt, että vitamiineja ei pitäisi syödä yli ohjeannostuksen, sillä siitä voi seurata uniongelmia. Ainakin B-vit. suhteen on oltava tarkkana.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 25. lokakuuta @ 17:45

 • 50 mg D- vitamiinia ainakin lähes päivittäin talviaikana. Kesällä harvemmin ja vähemmän. Mielestäni 20 on virallinen suositus, mutta monet suosittavat enemmän. En ole koskaan tutkituttanut, mikä minulla on d- vitamiinitaso. Tunnen sellaisen joka ottaa 100 mg eikä silti testi näytä riittävää tasoa. Pillereiden imeytymisestä ei aina tiedä.

  Kommentin jätti Annikki · keskiviikkona 25. lokakuuta @ 20:35

 • Minut lääkäri ohjeisti 10 mikrogrammaa per tabletti vuoden ympäri.

  Kommentin jätti pirkko · perjantaina 27. lokakuuta @ 10:59

 • Minulla sama Calcichew D3 Forte kalcium 500 mg ja D 3 vitamiini 10 mg kuin Ellinooralla lääkärin ohjeen mukaan kesät talvet, kesällä ei aina tahdo muistaa.
  Kyllähän marraskuun pimeys vaikuttaa ihmiseloon, tammikuun puolessa välin jo helpottaa, ainakin näin etelä-Suomessa kun ei ole lumen valkoisuutta.
  Ja eläkeläisenä elelee hissunkissun vointinsa mukaan, kyllä se tästä, sanoiko presidentti Koivisto tai joku muu.

  Kommentin jätti tuulamummo · lauantaina 28. lokakuuta @ 23:37

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.