Olen taas ajautunut samaan, likipitäen toivottomaan puuhaan: uppoutunut ’kolmannen huoneen’ kaapin uumenista pursuavan kirjallisen ja kuvallisen materiaalin lajitteluun: paperikeräykseen, takkaan, talteen… Ensimmäisen kerran pöyhin perusteellisesti papereitani eläkkeelle jäätyäni, viimeksi taisin täydentää työtä äidin kuoleman jälkeen. Ja nyt kaapin ovea avatessa tulee taas silmille viime vuosien saldoa: lehtileikkeitä, ystäväpostia, lastenlasten piirustuksia… Ja pohjamateriaalina kaapissa on valokuva-albumihylly, vanhojen kalenterien laatikko, muistojen kätkölaatikot.

Tämänkertaisen ryhtymisen käynnisti viime vuoden kalenterin etsintä, oli tarpeen varmistaa eräiden tärkeiden tapahtumien ajankohta. Kalenteri lienee jossain tuoreimpien pinoista. Sen sijaan leikepinosta putkahti henkilöhaastattelu, jota myös olen etsinyt. Tässä puuhassa aika viuhtoo tiehensä huomaamatta. Puolelta päivin tajusin, että ruuanlaittoon olisi pitänyt ryhtyä jo ajat sitten. Myönnän yllättyneeni ja ilahtuneeni totaalisesti, kun ilmeni, että Toinen oli jo tarttunut toimeen.

Huoneissamme on isot hyllyt täynnä kirjoja – runoja, romaaneja, filosofiaa, muistelmia, taideopuksia, tietokirjoja ja erikseen cd-levyhylly. Erään lipaston laatikot ovat täynnä nuotteja, toisen matkamuistiinpanoja, kolmannen kirjeenvaihtoa. Perhearkistolla on paikkansa ja päiväkirjoilla. Toisella on huoneessaan aarteisto, lähinnä teknistä ja historiallista aineistoa. Mihin ne kaikki joutuvat meidän jälkeemme? Emme aavistaneet kirjoja hankkiessamme, että joutuisimme ne vielä itse repimään kansistaan paperinkeräykseen. Onko antikvaareja enää olemassa? Tarvitseeko tulevaisuus internetin lisäksi kirjoja?

Toisaalla odottaa aikaansa hoivakotiin päässeen Tädin koti kirjahyllyineen, vaatekaappeineen ja lipastoineen. Toinen huokailee, että siellä sekä omissa kaapeissamme on vanhentunutta audiovisuaalista laitteistoa, joka pitäisi kuskata johonkin kierrätyspisteeseen.

Vain rojuako meistä jää, kun aikamme päättyy?

 • Monella meistä on matkan varrella kertyneitä muistoja eri muodoissa. Onneksi on lapsuuden kodin valokuvat, vanhempieni sota-ajan kirjeet, joitakin astioita. Nyt kun pitelee vanhempien häälahjaksi saamaansa, säilynyttä yksittäistä lautasta ja juhlalasia, siinä on jotain hellää ja kaunista. Samoin tuntee omien lastenkin muistotavaroiden kohdalla ja vielä syvällisemmin, onhan elämää kuljettu läheisesti yhdessä kymmeniä vuosia. Lastenlapset tuntuvat kiinnostuvan menneistä ajoista kun ikää karttuu. Luulen, että teet arvokasta, kun säilytät osan elämän kulkua.

  Kommentin jätti pirkko · keskiviikkona 15. maaliskuuta @ 19:38

 • Tavallaan tuska onkin siinä, että tunnearvo, mikä muistotavaroilla itselle on, ei ole siirrettävissä seuraaville sukupolville. He joutuvat arvottamaan kaiken omista lähtökohdistaan. Sen mietintä tulee viimeistään, kun he tyhjentävät vanhempiensa kotia. En voi päättää heidän puolestaan, mitä on säilytettävä, minkä voi hävittää – kuten en ole voinut siirtää omia elämänarvojanikaan, nekin on kunkin itse löydettävä.
  Kiitos kommentista, Pirkko.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 15. maaliskuuta @ 21:19

 • On vaikea tietää, mitä tekisi. Itselle parempi olla sen ympäröimänä, mikä on tullut tärkeäsi. Toisaalta, haluaisi säästää jälkipolvea ison tyhjentämisen vaivalta. Ehkä kompromissia, kun vielä jaksaa asua kotona ja tehdä jotain itse.

  Kommentin jätti Annikki · torstaina 16. maaliskuuta @ 08:54

 • Tavaroiden voi nähdä ilmentävän elettyä elämää ja arvoja, muutenhan niiden keräämisessä ja säilyttelemisessä ei ole mieltä. Löysin esim. nipun lehdissä vuosien varrella julkaistuja haastatteluja. Olen tallettanut ne, koska niissä puhutaan työstä, joka on ollut minulle kutsumus. Itse en niitä mihinkään tarvitse, mutta mitä poikamme osaisivat kertoa työstäni lapsilleen, kun olivat pitkään pieniä, myöhemmin kiinni omissa opinnoissaan ja perheen perustamisessa.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 16. maaliskuuta @ 21:06

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.