Perheessämme on erilaisissa elämän käännekohdissa laulettu Dietrich Bonhoefferin sanoittamaa virttä numero 600, jonka suomennos on Anna-Maija Raittilan ja sävel virsikirjassamme Erkki Melartinin. Tekstin synty ajoittuu vuoteen 1944, vuosiluku kertoo historiaa tuntevalle minkäkaltaisessa ahdingossa runo on syntynyt. Sodan aallot leiskuivat Euroopassa tuolloinkin. Voisi kuvitella, että ihminen vainon ja vaikeuksien pyörteissä pettyisi Jumalaan, joka ei tunnu kuulevan eikä auttavan. Mutta mikä ihmeellinen rauha virrestä välittyykään.

Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan olemme kaikki hiljaa kätketyt. Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan, yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.
Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman, niin että uuden virren sävelillä kuulemme kansasi jo laulavan.
Hyvyyden voiman uskollinen suoja piirittää meitä kuinka käyneekin. Illasta aamuun kanssamme on Luoja. Häneltä saamme huomispäivänk
in.

Meille on tässä virressä sanoma, joka kantaa yli sodan ja kuoleman kauhujen. Olisiko nyt aika taas laulaa paljon kärsineen, mutta uskonsa ja toivonsa säilyttäneen miehen testamentti sodan keskeltä sodan keskelle.


*Saksalainen pappi ja teologi D.B. toimi natsismin vastarintaliikkeessä, joutui vangituksi ja teloitetuksi Flossenburgin keskitysleirissä 39 vuotiaana. Alkuperäistä tekstiä on suomennoksen yhteydessä muokattu virreksi.

  • Niin mielellään toivoisi, että Jumala näyttäisi voimansa näkyvällä tavalla nyt, kun ystävämme Ukrainassa juoksevat pommisuojiin. Mutta Jumala on läsnä “kuinka käyneekin”! Tänään ukrainalainen ystävämme soitti ja vakuutti meille hätääntyneille: ”Kaikki kääntyy hyväksi.”

    Kommentin jätti Oili · perjantaina 25. helmikuuta @ 23:48

  • Olen ihmetellen seurannut YLEn välittämiä kuvia ja haastatteluja sekä Hesarin kuvia ja kommentteja ukrainalaisten kärsivällisyydestä ja tulevaisuudenuskosta, ensin sodan uhan alla ja nyt sodan pyörteissä. Niin paljon myötätuntoa ja myötäelämisen ja auttamisen tahtoa kuin kaikkialla ympärillä onkin, Ukraina on tässä käytännössä yhtä yksin kuin me olimme talvisodassamme. Lähes kaikki ne keinot, jotka ovat käytettävissä erilaisten kansainvälisten sopimusten ja säännösten viidakossa, on käytetty. Venäjän itsevaltaisen johtajan käytös vaikuttaa nyt suuruudenhullulta ja mielettömältä raakuudessaan. Mitä muuta voimme kuin rukoilla kansan puolesta.

    Kommentin jätti Ellinoora · lauantaina 26. helmikuuta @ 16:28

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.