Eilisiltainen M.O.T. oli taas suurten ikäluokkien kansalaisille isku palleaan. Hiiohoi, eipä meikäläisiä ole ainoastaan elossa olevina nykyään ihan liikaa, karu totuus on, ettei meidän kalmotkaan mahdu enää mihinkään systeemin kylmiöihin. Keväthän on vanhoille varsinkin kuolemisen ruuhka-aikaa.

Olipa kerran, joskus sotien jälkeen aika, jolloin vainajia kohdeltiin kunnioittavasti. Pidettiin kunnia-asiana, että mummot ja vaarit sekä kesken elämänsä kuolleetkin saatettiin haudan lepoon kohtuullisessa ajassa. Jos ehkä jouduttiin vainajaa pitämään aitassa tai kylmän saunan lauteilla ensimmäinen yö tai pari ennen kirkon ruumiskellariin kuljetusta, erityinen huoli pidettiin, ettei sinne mistään päässyt rottia ja hiiriä.

Näihin aikoihin kellareita ei taida enää ollakaan, kun pakastearkut ja kylmiöt on keksitty. Kalmoille rakennetaan tornikylmiöitä ja pakastekontteja, kun sairaaloiden kylmiöt täyttyvät.  Mitä isompi sairaala, sitä enemmän ruuhkaa sekä potilasosastoilla että kylmiöissä. Kansalaiset on hyvä pitää tietoisina, mihin liiteriin systeemi omaisen pukkaa, kun aika hänestä jättää.

Sitäkin tässä miettii, kun niin paljon löydetään sattumoisin kotikoloistaan yksinäisiä, muun maailman unohtamia vainajia, joille ei ilmaannu etsittyäkään saattajaa. Entä jos joku vainaja unohtuu kylmään torniin lopullisesti?

 • Oli ohjelma, joka ei juurikaan kaunistellut, mikä tilanne vainajien kohdalla on. Itseäni kauhistutti, suututti ja pelotti. Vainajan pukija ja kuljettaja nuori mies toi edes arvokkuutta ja inhimillisyyttä ohjelmaan sanoin ja teoin.

  Kommentin jätti pirkko · tiistaina 16. huhtikuuta @ 19:55

 • Eikä juuri meitä, Pirkko ja Tuula, lohduta sekään, että ruumisruuhkaa on vain ruuhka-Suomessa – kun juuri täällä asumme. Voi kun joku kertoisi positiivisen tositarinan pienestä tai isosta paikkakunnasta, jossa ehditään ja jaksetaan yhäkin paneutua vainajain arvonmukaiseen saattoon. Siinä kun ollaan oleellisimman äärellä.
  Ps. Pirkko olen samaa mieltä hautaustoimistovirkailijan inhimillisestä osuudesta.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 17. huhtikuuta @ 20:30

 • Kun olen jo ikäihminen eli vanhus, tuli sellainen tunne, että olen elävänä tai kuolleena haitaksi kaikissa tilanteissa.

  Kommentin jätti tuulamummo · keskiviikkona 17. huhtikuuta @ 19:04

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.