Mietin jo ovatko pressanvaalien tv-tentit olleet joskus vähemmän puisevia, vai olenko jotenkin omista syistäni fed-up viikkokausien ehdokasjargonista. Olen suorastaan niin tympiintynyt, että tuskin saan entiseen tapaan itseäni ainakaan vaalien ensi kierrokselle. Kai se kuuluu demokratiaan, että tämä veivaaminen vaatii yhdeksän yrittäjää ja kaksi kierrosta, vaikka yli puolet ehdokkaista tietää olevansa turhaa joukkoa näissä skaboissa. 

Valtakunnan valta-aviisi nimittäin tiesi kertoa, että moni kansalainen äänestää mielikuvan ja ns pärstäkertoimen perusteella. Mitä tunnetumpi naama, sitä enemmän on kyllästymistä ilmassa. Kaikkiin mahdollisiin haastatteluihin, tentteihin ja kissanristiäisiin osallistuminen ja kaikkien torien kulmilla seisoskelu vain pahentaa kyllääntymistä. Mielikuva ehdokkaasta ei niistä juuri muutu.

Nyt kun kaksi ehdokasta on tenttimättä voi jo sanoa, että kenenkään kohdalla käsitys ehdokkaan ominaispiirteistä, pätevyydestä, kokeneisuudesta ja vetovoimaisuudesta ei ole muuttunut. Mihinkä koira karvoistaan ja undulaatti höyhenistään pääsisi. Haukun tunnistaa ja viserrys on tuttu. Sama koskee myös tenttien toimittajia ja asiantuntija-arvioitsijoita, viime mainituista ei juurikaan mitään apua valitsijalle ole ollut, ei liioin Ylen vaalikoneesta.   

Saako sanoa suoraan, että vakavasti otettavaa presidenttiainesta on ollut parissa kolmessa ehdokkaassa tähän mennessä. Liian moni tuntuu kilpailevan maakuntasarjassa, puolueensa nimissä turhana uhrina, joku peräti huvikseen. Keskustelut kanssaihmisten parissa ovat paljastaneet armotta, että inhokki on helpompi valita kuin suosikki. Yksi karsastaa sukupuolta tai siihen liittyvää identiteettiä, toinen liikaa tai liian vähäistä ikää tai koulutusta. Kolmatta ärsyttää ehdokkaan taustaväri tai peräti värittömyys. Jollekin ei kelpaa puoliso, joka ei ole syntyään suomalainen tai ei ole tarpeeksi edustava. Auta armias.

 • Ja minulla on ihan päinvastoin, olen seurannut vaalikeskusteluja paremmin kuin ennen.. Haastattelijat ovat antaneet ehdokkaitten puhua enemmän kuin joskus aiemmin, jolloin haastattelijat olivat hyvin hyökkääviä. Vaativa tehtävä on edessä, rohkeita ovat!

  Kommentin jätti Annikki · maanantaina 15. tammikuuta @ 11:28

 • Vielä kaksi on jaksettava, ehkä eniten kiinnostavat ehdokkaat, tuntemattomimmat tässä roolissa ja tässä ajassa myös.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 15. tammikuuta @ 12:01

 • Tänään on aikomukseni katsoa illan ehdokas, vaikka jo aikaisemmassa työelämässäni olen hänet tavannutkin.
  Muutkin olen katsonut näistä TV:n ykköskanavalta yksin esiintyvät. Ne riittävät minulle. En tiedä vielä, ketä äänestän.
  Vaikka helpompaa kuin eduskuntavaaleissa. Sattumalta kuljin ohitse puolueitten telttoja, yhdestä kysyin tuntemaani ihmistä. Ensin oli vastaus: ai meillä on semmoinenkin, no katsotaanpas. Löytyi, mutta ei kehuja saanut.

  Kommentin jätti tuulamummo · maanantaina 15. tammikuuta @ 13:10

 • Olli Rehn antoikin sloganinsa mukaisesti vaikutelman ’vakaa kuin kallio’. Vakaudesta ei ole ainakaan haittaa, mutta kallio kuulostaa kyllä aika jähmeältä ja iankaikkiselta. Olen ajatellut, etten osallistu ensimmäiseen kierrokseen. Jos taas kävisi niin – mitä en usko – että joku voittaisi suoraan, ei se luultavasti huonoin vaihtoehto olisi.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 17. tammikuuta @ 11:16

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.