”Muuttuuko ihminen, ja mihin suuntaan…” – Vanha laulelma on taas tullut mieleen, kun olen havainnut aikojen ja ihmisten muuttuvan maailmantilanteiden myötä. Aikoinaan ihmisten läsnä oleva kuunteleminen oli tärkeä osa työtäni. Sen osaan vieläkin ja olen ollut siinä hyvä. Työelämän jäätyä taakse on tullut tilaa kuulostella enemmän omaa oloa, ajatuksia, tunnelmia. Millainen ihminen pohjimmiltani olen, mitkä ovat arvoni tässä ajassa, tässä elämänvaiheessa? Näkyvätkö arvot arjessani? Ovatko ne muuttuneet elettyjen vuosikymmenien myötä?

Onhan persoonassani aina ollut toisaalta valikoiva ja vetäytyvä, toisaalta seurasta nauttiva, sosiaalinen puoli. Jos joskus ennen vetäydyin reaktiivisesti, nyt harkitummin, itseni ja mielenrauhani tähden. Tunnistan kaipauksen tyyneen ja hiljaiseen elämään. Siihen on hyvin mahdollisuuksiakin, sillä parisuhteen, perheen ja harvenevan ystäväpiirin tunnelma on paineeton. Olen viime vuosien aikana joutunut luopumaan monesta tärkeästä tai läheisestä ihmisestä. Koen luopumisen surua ja haikeutta myös sairauden myötä etääntyvistä läheisistä. Siinä tajuaa konkreettisesti omankin rajallisuutensa.

Muuttuminen omien elämänvalintojen suhteen kirpaisee. Kulttuurisia harrastuksia on jäänyt pois toisaalta jaksamisen vaihdellessa, toisaalta myös kiinnostus osallistua on hiipunut. Olenko luopunut liian helposti, sitä joskus mietin. Olisiko pitänyt vain sinnitellä mukana? Toisaalta: milloin sitten, kun elämästäkin joutuu eräänä päivänä luopumaan? Ei hyvän vanhuuden tarvitse olla suoritusta ja pirteyskehujen keräämistä. Riittää, että antaa elämän tuntua elävältä ja valostua omin ehdoin.

 • Hyvin sanottu: antaa elämän tuntua elävältä ja valostua omin ehdoin. Kyllä meidän iässä saa jo tehdä elämän valintojaan ihan omista tuntemuksista käsin. Suorittaminen jääköön vähemmälle, kenties jo poiskin

  Kommentin jätti Raili · sunnuntaina 10. joulukuuta @ 04:28

 • Ilahdun aina kun kuulen sinusta. Onko sulla blogia?

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 11. joulukuuta @ 13:38

 • Kirjoituksesi voisi sopia Lars Törnstamin gerotransferenssiteorian ajatuksiin. Tyyntyminen ei ole kielteinen suunta, vaan vanhempien päivien elämäntaitoa.

  Kommentin jätti Annikki · sunnuntaina 10. joulukuuta @ 13:13

 • Niin. Teorioita riittää, sitten vain on kumminkin jotenkin löydettävä omaan elämään olosuhteineen ja historioineen sopiva synteesi. Elämäntaito on hyvä, siinä on se kokemuksesta oppiminenkin mukana.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 11. joulukuuta @ 13:34

 • Tasapainoilu päivän rutiinien ja vapaus valita mieleistänsä toimintaa tai vaikka olla vain omissa oloissaan on parasta ikääntymisessä.

  Kommentin jätti pirkko · sunnuntaina 10. joulukuuta @ 18:50

 • Kyllä vanhenemisessa on viisauden siemenen hyvä kasvaa. Tasapainoa minäkin haen valinnoissani.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 11. joulukuuta @ 13:37

 • KORJAAN: Piti kirjoittamani : gerotranssendenssi

  Kommentin jätti Annikki · maanantaina 11. joulukuuta @ 15:24

 • Ellinoora – minulla ei ole blogia, taidan enimmäkseen kommentoida toisten blogeja. Elämäntilanteeni on sellainen, että olen vaikeasti muistisairaan omaishoitaja. Siksi sitoutuminen omaan blogiin ei ole mahdollista.

  Kommentin jätti Raili · maanantaina 11. joulukuuta @ 17:49

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.