Eeva Joenpelto  Veljen varjo  WSOY 1951

Kirjastomme vapaahylly on yksi aarrearkku, sieltä löytää lukijoiden kotoaan kierrätettyä kirjallisuutta. Olen löytänyt monta nuoruudessa luettua kirjaa, jolla on ollut itselle merkitystä ja johon tuntuu hyvältä ajoittain palata. Joenpelto oli yksi niistä kirjailijoista, jotka olivat tehneet vaikutuksen silloin ja nyt uudelleen. Teos on otsikoitu Kertomus, sivuja on satakunta. Pääosassa on nuori nainen, joka vihittiin juuri ennen sulhasen sotakomennusta. Kolmen viikon päästä hän oli jo sotaleski, tuskin vaimokaan ehtinyt olla. Sulhasen äiti suree heidän molempien edestä ja sulhasen veli, hyvän veljensä varjossa kasvanut, suree omaa turhaa rakkauttaan.  – Lukiessani sävähdän oivallusta: miten mestarillista tekstiä! Tätä olen kaivannut, muutamalla sanalla ja lauseella luotua tiheää atmosfääriä ja intohimoa nykykirjallisuuden kalvaita kokemusviidakoita kahlatessani. Eipä moni voita entisaikojen parhaita kirjoittajia. Niin pienillä keinoilla se tehdään, kun taitoa on.

*

Ulla-Lena Lundberg   Liekinkantajat   TEOS&FÖRLAGET 2022

Kökarilainen Finlandialla palkittu kirjailija on julkaissut uuden historiallisen romaanin Lyser och lågar v. 2022. Se kertoo kolmen sukupolven tarinan, joka alkaa Vaasan palosta 1852. Sukupolvitapahtumien taustalla ovat Krimin sota, Suomen nälkävuodet, Helmikuun manifesti, 1906 valtiopäiväuudistus, jolloin naisten äänioikeus ja vaalikelpoisuus tuli voimaan, Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäisyysjulistus sekä kansalaissodan vuosien tapahtumat.  – Tarinat kerrotaan suvun naisten näkökulmasta. Historialliset taustat tulevat vaikuttavalla tavalla kuvatuiksi sukupolvien kohtaloiden kautta. Keskeisenä tapahtumissa on myös kansanopistolaitoksen synty ja vaikutus kansan sivistyksen kehtona. Hienolla tavalla tässä romaanissa avataan historiallisten vuosien vaikutusta yksilöiden ja sukupolvien elämään ja kohtaloihin.

*

Annie Ernaux  Vuodet  suom. Lotta Toivanen  Gummerus 2022

Vuoden 2022 Nobelilla palkittu Annie Ernaux on Ranskan arvostetuimpia nykykirjailijoita.  Vuodet on julkaistu jo 2008, mutta suomennettu vasta 2021. Kirja on eräänlainen tiivistelmä aikamme naisen elämän vuosien tärkeistä tapahtumista ja kehityskuluista sotien jälkeisessä Euroopassa ja valottuu ranskalaisen näkökulman kautta globaaliksi.  – Lukijalla saattaa kestää jonkin aikaa päästä asiasta toiseen hyppelehtivään tyyliin mukaan, mutta kun se onnistuu ja itsellekin tutut merkityspalaset loksahtavat kohdalleen, tulee tunne, kuin olisi saanut kulkea pitkän elämänsä matkan uudelleen, nähdä jaksojen ja palasten muodostaman kokonaisuuden: muutosten vuosikymmenet.

*

Anna-Maria Eilittä  Tämäkin hämärä katoaa  Atena 2022

Kirjailija, teologi A-M Eilittä on syntynyt 1975 ja tämä on hänen toinen romaaninsa. Sukupolvitarina lähtee liikkeelle pienen perheen hyvin menestyneestä äidistä. Kirjailijan tyyli on kertoa tarinaa yhtä vahvasti päähenkilön sukuperheen henkilöiden näkökulmasta, mikä tekee tarinasta samastuttavan ja mielenkiintoisen eri ikäisille lukijoille.  – Tapahtumien ja kuvausten kautta kerrottu tarina etenee juohevasti, henkilöillä on luonnetta ja sopivasti särmää. Taidokkaasti kirjoitettu, mielenkiintoinen tarina, jonka seurassa lukija viihtyy. Hyvää romaanitaidetta.   

*

Markku Pääskynen  Niin kaunis on maa  Tammi 2023

Kirjailija Pääskynen (s.1973) on toista kertaa lukulistallani. Tämä on hänen yhdestoista romaaninsa. HS:n asiantuntijakritiikki kehuu monisyistä, havainnoissaan tarkkaa kieltä ja tapahtumien hienoa limittymistä toisiinsa. Romaani on kahden ystäväpariskunnan kanssakäymisen kuvaus, jota hallitsee toisen miehen käytös, unet ja epätodellisen vahva oman tiensä kulkijuus.  – En ihmettele, etten ole ottanut Pääskystä v. 2018 jälkeen lukemani jälkeen lukulistalle (arvio löytyy Lukunurkkauksesta nimellä). Hänellä on hämmentävä tapa kirjoittaa. Tämäkin tarina on oudon vangitseva, suorastaan pakkomielteinen kuvaus ystävyydestä, jossa rajatilainen persoona hallitsee paitsi omaa perhettään myös ystävien ja omaisten elämää tempauksillaan. Lukukokemus ei ole miellyttävä eikä helppo, mutta outoudessaan kiinnostava.

*

Jonimatti Joutsijärvi   Mirkka Rekola   Into 2023 

”Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin”, on teoksen alaotsikko. Runoilija ja kriitikko Joutsijärvi ryhtyi tutkimaan runoilija Mirkka Rekolan kirjallista perintöä ja elämää. Ensimmäinen osa tutkimusta on yli 400-sivuinen ja toinen osa on tekeillä. Omassa runoteosten hyllykössäni on useita Rekolan eri vaiheiden runoteoksia ja kootut runotkin.  – Minulle Mirkka Rekola on ollut runoilijana kiehtova ja mystinen, kuten J.J:n opuksesta päätellen monelle muullekin, mutta olen arvostanut hänen runoutensa korkealle. Siksi taustoitus on ollut arvokas apu Rekolan monitasoisen runouden ymmärtämiseen. Lukukokemus elämäkertoineen on ollut kuin seikkailu, avain erikoisen runoilijapersoonan mysteeriin.    

*

Elina Hirvonen   Rakkauksien lokikirja   WSOY 2023

Toimittaja ja kirjailija Elina Hirvonen (s. 1975) julkaisi esikoisromaaninsa jo 2005. Hänen kirjailijan laatunsa on omaääninen ja sen rikkaus on hänen vahva kansainvälinen verkostoitumisensa eri maanosien kirjailijoiden kanssa. Rakkauksien lokikirja avaa globaalin verkoston kautta saatua aineistoa – ja paljastaa samalla kirjailijan omaa persoonaa ja erityistä henkilöhistoriaa.  – Olen seuraillut Hirvosen kirjallisia töitä ja liikuskelua maailman kriisipisteissä. Erityisesti Afganistanin viimeaikaisten tapahtumien kuvaus on tässä suorastaan henkeäsalpaavaa luettavaa, kun sitä on voinut itsekin uutisten ja ajankohtaisohjelmien välityksellä ajantasaisesti seurata. Kirjailijan omaksi haavaksi paljastuu tässä masennushistoria ja romahduspelko, jonka taustana ammattilaisen silmin näyttäisi olevan kaksisuuntainen persoonallisuus. Ja kuten usein se, mikä haavoittaa, on myös se mikä loistaa kirkkaasti vahvuutena.

*

Paula Nivukoski   Kerran valo katoaa   Otava 2022

1985 syntynyt pohjalaiskirjailija on osoittautunut verrattomaksi pohjanmaalaisen maalaiselämän kuvaajaksi. Uusimmassa romaanissa eletään sota-aikaa kotirintaman näkökulmasta. Kirjailijan vahvuus on väkevä ja tuore murresanasto, joka muodostaa ihan omanlaisensa tunnelman tapahtumien kerronnan ympärille.  – Olen suuresti viehättynyt tuon historiassamme merkittävän aikakauden eloisasta kuvauksesta, jonka tunnelmat ovat liittyneet omien vanhempieni yhteisen taipaleen alkuun ja veljeni syntymään toisella puolella maata. Myös omat rauhanajan lapsuuteni kokemukset maalaiskylän elämästä ovat osin kuvatun kaltaisia ja sillä tavalla tuttuja. Hyvää romaanikerrontaa!   

***

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.