Runot

Eino Leino   Vuodenaikarunot   koonnut Esko Piippo   2020

Kainuun Eino Leino – seuran, Elias Lönnroth – seuran ja Paltamon kunnan perustama säätiö ylläpitää Eino Leino – taloa Kajaanin Paltaniemellä sekä tukee em. kirjailijoihin liittyvää tutkimusta ja julkaisusarjaa. Esko Piippo on tehnyt Leinoon liittyvää kulttuurityötä usein julkaisuin. Vuodenaikarunoissa on runsaasti mm. lehdissä julkaistuja erillisiä runoja.  – Tartuin tähän kirjaan mielenkiinnosta, vaikka runohyllyssäni on melko kattava kokoelma Leinoa ennestään, kunnioituksesta runoilijaa kohtaan, joka herätti rakkauteni runoihin hyvin nuorena. Leinohan on nimenomaan lukemattomien laulutekstien runoilija, mikä kertoo hänen runoilijalaadustaan: hänen runonsa helkkyvät ja soivat.

”Astelin metsässä syksyisessä, / pikkulintuja kuulin, / jotka jo ammoin vaienneiksi / viimahan, viluhun luulin. // Mitä ne miettivät pienet linnut / metsässä syksyisessä, / kun pilvet riippuu ja mätäs on märkä / ja kuuset on kyynelessä? // Sitä ne miettivät pienet linnut: / ”Pois meni kevät ja kesä, / menee syksy ja mennee talvi, / tullee päivä ja pesä.” // Ja sitä ne laulavat pienet linnut: / ”Syksy kun rinnan riittää, / jää elon pieniä iloja paljon, / joista voi Luojaa kiittää”. // Vielä ne virkkavat pienet linnut: / ”Kellä on sydämen suru, / hänelle laulun on lahja kallis / kuin joka onnen muru”.

 *

Tiina Lehikoinen   Multa   Poesia 2016

Fil.maist. Tiina Lehikoinen (s. 1982) on kirjailija ja kuvataiteilija, joka on julkaissut aforismeja, novelleja ja kuusi runokokoelmaa.  – Multa on hieno kokoelma runoja kuolemasta ja elämästä, pysäyttäviä välähdyksiä, värejä, mustaa.

”Kuolema kulkee kengät kainalossa, / koit heräävät ullakolla / ja alkavat valmistua lähtöön. / Tuntosarvet ahmivat pimeää, / pölyä, hämärää seittiä, / nälän merkitsemiä reittejä. / Lyhdyissä himmeät silmät, / värisevät, moukkuiset kirjaimet / tippuvat oksilta, lumeen sammutetut / sanat, miten ne pyrkivätkään / nyt meiltä pois.”

*

Risto Ahti   Ensimmäinen rakkaus   WSOY 2018

Risto Ahti on mittavan ja persoonallisen tuotantonsa sekä pitkäaikaisen kirjoittajien ohjaajan työnsä ansiosta tunnettu. Ensimmäinen rakkaus on hänen 39. teoksensa.  –  Tuntuu siltä, että on vaikea määritellä Ahdin runouden laatua. Siihen tarvittaisiin tutkijan otteella koko tuotannon läpi käyminen. Ainakin tässä teoksessa on arkista ajatuksenjuoksua ja terävästi nähtyjä kuvia todellisuudesta, mutta myös filosofista tai leikittelevää tekstivirtaa.

”Seisoin ja näin mikä ihminen on: // Ilo on iloittava, oli se kenen tahansa, / suru on kannettava, oli se kenen tahansa. // Työ on tehtävä, intohimo on tunnistettava, / oli se kenen tahansa, millainen tahansa… // Totuus, vapaus ja kauneus / eivät ole sinun vaan jokaisen. // Niin ylpeä on oltava, että itsestä tulee yksi kaikista / ja yksi kenestä tahansa. ”                                                                      

*

Novelleja

Alice Munro   Julkisia salaisuuksia   suom. Kristiina Rikman   Tammi 2011 (1994) 2.p.

Kanadalainen 1931 syntynyt Alice Munro mainitaan arvostetuimpana pohjoisamerikkalaisena kirjailijana, jonka koko tuotanto on myös suomennettu. Hän on runsaasti palkittu ja sai mm. v. 2009 elämäntyöstään Man Booker International – palkinnon. Novellikokoelma on mainio tapa tutustua hänen verrattomaan tyyliinsä ja taitoonsa kertoa oivaltavia tarinoita, jotka panevat lukijassa jotain liikkeelle.   – Olin innoissani päästyäni viimein Munron novellien äärelle. Aiemmin olen lukenut pari hänen romaaniaan ja niiden sulattelu kyllä oli alkuun työlästä. Novellitaide on luku sinänsä, mutta usein hedelmällistä kirjailijan ajatusmaailmaan tutustumisen kannalta. Nautin näistä omalaatuisista merten takaista elämänmuotoa hahmottavista tarinoista, jotka alkavat kuin hyppäisi liikkuvaan junaan ja päättyvät pudottamalla lukijan lempeästi oudolle pysäkille. 

*

Proosaa

Elisabeth Strout   Lucy meren rannalla   Tammi 2023 (2022)

Suosikkikirjailijani viimeisin suomennettu teos jatkaa kirjailija Lucy Bartonin tarinaa. Tarina ajoittuu koronaviruspandemian alkuun ja antaa kuvaa, miten pandemia vaikutti ja hoidettiin Yhdysvalloissa ja myös miten valveutuneita ihmiset siellä olivat poikkeusolojen määräysten suhteen. Myös tarinan päähenkilö heräsi varsin hitaasti tajuamaan mistä oikeastaan on kysymys.  – Lucyn tarina tuntui etenevän tahmeasti opuksen puoliväliin, kunnes alkaa tapahtua. Loppuosa on tuttua herkullista Stroutia, kun päähenkilöiden mielenliikkeiden aaltoilu ja perhesuhteiden muuttuvat kuviot tuovat esiin syvällisiä oivalluksia elämästä.

*

Raili Pelttari   Ainon ja Reijon vuosikymmenet   BoD 2022

Omakustanteena julkaistu tyttären kirjoittama ’rehellisyyttä tavoitteleva kertomus’ vanhempiensa 63:n yhteisen vuoden elämänpolusta. Sotavuosina toisiinsa tutustuneiden Ainon ja Reijon arkitodellisuus ei paljon poikennut muiden ajankohdan rakastuneiden parien yhteiselämän kovista ehdoista. Kertomus jättää kunnioittavan, ehkä myös tietoisen (periytyneen) positiivisen kuvan kaikesta tapahtuneesta heidän elämässään.   – Kirjoittajan tekstin yhdyssana- ym virheet olisi voinut tietysti korjata, mutta tavallaan nekin luovat todentuntua ja autenttisuutta tarinaan. Lukukokemus oli valoisa ja koskettava, sillä samastumispintaa omien vanhempien samaan ajankohtaan sijoittuneeseen tarinaan kyllä oli kosolti. Myös vanhempien suru nuorimman pojan tapaturmaisen  kuoleman jälkeen on erityisen todentuntuisesti ja vaikuttavasti kuvattu. 

*

Roy Jacobsen   Näkymättömät   – Borroy 1. suom. Pirkko Talvio – Jaatinen   Sitruuna 2022 (2013)

Jacobsenia (s. 1954) pidetään yhtenä Norjan vaikuttavimmista nykykirjailijoista. Näkymättömät on hänen saaristolaissarjansa 1. osa. Kirjailija on palkittu useilla palkinnoilla, yhtenä Man Booker International Prize. Pohjoismaiden ministerineuvosto on tukenut kirjan suomentamista.  – ”Syvällinen vapauden ja kohtalon vuoropuhelu sekä kiehtova muotokuva kadonneesta ajasta. Selkeä ja puhdas kuin maailma myrskyn jälkeen.”    – Pitkästä aikaa aitoa norjalaista romaanitaidetta, joka on aivan eri maailmasta kuin K.O. Knausgårdin itsekeskeiset ja omavaloiset tiiliskiviromaanit tai loputtomat dekkarisarjat. Kirjailijan minimalistisen väkevä saaristolaiskuvaus antaa elämän karuuden hehkua äärimmäisessä loistossaan; luonnon puhua ja ihmisten vaieta. Lukija kokee päässeensä kosketuksiin aidon elämän ytimen kanssa näiden ihmisten kohtaloiden äärellä. Suosittelen!

*

Merete Mazzarella   Alma   – edelläkävijän tarina   suom. Raija Rintamäki    Tammi 2018

Taidokkaasti ja tyylillä kerrottu elämänkertaromaani v. 1870 syntyneen Alma Söderhjelmin poikkeuksellisesta elämästä. Alma oli Viipurissa syntynyt ja aikakautensa ensimmäisiä suomalaisia naisylioppilaita ja tutkijan uralle päätynyt nainen, joka joutui aikakauden tapaan anomaan ’vapautusta sukupuolestaan’ päästäkseen opiskelemaan yliopistoon.   – Koin lukijana sielujen sympatiaa Almaan henkilönä, joka halusi kehittyä ja kasvaa yksilöksi ja vapautua sivistyneistön tyttärien perheinstituutioon perustuvasta elämänsuunnitelmasta elämään haluamansa tasoista elämää itsenäisenä naisena.  

*

Helinä Siikala   Metsässäkulkijan päiväkirja   Otava 1982 (2.p.)

Lääkäri ja runoilija Helinä Siikala oli 1970- ja 80 -luvun mielipidevaikuttaja lukuisien vaihtoehtojoitoja käsittelevien artikkelien kirjoittajana. Tähän teemaan sekä arkielämän filosofointiin liittyy myös päiväkirjateksti yhdeksän metsässä vietetyn päivän ajalta.  – Kiinnostuin Siikalan runoista ja laajemmasta lääketieteellisten sekä vaihtoehtoisten hoitojen pohdinnoista mainittuun aikaan oman elämän muutosvaiheessa. Sittemmin Siikala on jäänyt julkisuudesta sivuun. Lukiessa tätä päiväkirjaa tulee vahvasti mieleen sen aikaiset omatkin pohdinnat. Kirjailijalla on syvä luontosuhde, jonka vuoksi kirja tuntuu 40:n vuotta myöhemminkin ajankohtaiselta vahvoine luontokuvauksineen. Sana on hallussa ja sanottavaa riittää.

*

Tunnetko nimesi? – Kiehtova matka nimien maailmaan  toim. Marianne Kiskola  Kirjapaja 2022

Monipuolisesti ja lämpimästi nimiperinteistä, nimien alkuperästä, nimistä muoti-ilmiönä läpi vuosisatojen, idolien nimien houkutuksesta, nimistä enteenä ja nimipäivien historiasta, nimenmuutoksesta identiteettimuutoksen ilmentäjänä ym. kertova opus. – Monen tutun nimen merkitys ja juuret löytyivät, omanikin. Ellinor merkitsee arabiaksi: Jumala on valoni.

*

Linda Boström Knausgård  Lokakuun lapsi  suom. Petri Stenman  LIKE 2021

1972 syntynyt kirjailija Linda Boström on kirjoittanut runoja, novelleja, romaaneja ja radiokuunnelmia. Lokakuun lapsi kertoo hänen omaa historiaansa lapsuuden muistoja ja psykiatristen hoitojaksojen kokemuksia.  – Surullista tarinaa on paikoin vaikea lukea ammattimaisin silminkin, sillä se paljastaa Ruotsin psykiatrisessa hoidossa (kuten Suomessakin) aikoinaan käytetyn kyseenalaisen sähköhoidon vaikutuksen erään lahjakkaan ihmisen kokemana. Kirjailijan lahjat eivät kadonneet, vaikka muistoja katosi.

*

Richard Powers  Hämmästys  suom. Antero Tiittula  Gummerus 2022

Palkittu yhdysvaltalaiskirjailija Richard Powers (s. 1957) on kolmentoista bestselleriromaanin mies, Pulitzerinkin noteeraama. Uusin romaani kertoo erityislapsesta, joka menettää äitinsä ja jää kasvukipujensa kanssa astrobiologi-isän kanssa kahden. Romaani vyöryttää amerikkalaisen tiede-elämän maailmoja syleileviä teorioita hämmästyneen lukijan läkähdyksiin asti. – Osittain vaikeatajuinenkin, mutta samalla kiehtova seikkailu neurotieteen syövereissä. Odotin uteliaana, miten monikäänteinen tarina saadaan saatettua päätökseen. Hämmästyttävän uskottavasti.

*

Pirkko Soininen   Kipulintu   WSOY 2023

Pirkko Soininen on 1969 syntynyt turkulainen kirjailija ja toimittaja, myös runoteoksen ja elämäkertaromaaneja julkaissut. Kipulintu kertoo runoilija MailaPylkkösen elämästä ja runoteoksista romaanin muodossa. ’Hauraankaunis romaani’ alkaa Nikkilän mielisairaalassa vietetystä jaksosta, jossa runoilija tapaa sielunsisarensa L. Onervan ja käy keskusteluja hänen kanssaan.  – Soininen kuvaa väkevästi aikanaan kulttimainettakin saaneen Pylkkösen rakkaustarinoita, lasten kohtaloita ja viimein alkoholiin sortuvaa loppuvaihetta. Muistan lukeneeni Pylkkösen runoteoksia nuoruudessani, en kuitenkaan ole niitä omaan runokirjastooni hankkinut. En myöskään tiennyt runoilijan mielisairaalavaiheesta, joka oli yli kymmenen vuotta myöhemmin kuin olin itse sairaanhoitajakoulutuksen psykiatrisen hoidon harjoittelujaksolla kuusi viikkoa Nikkilän sairaalassa. Kiinnostava kohtalo, yhteyksineen itselleni tunnetumpaan runoilija L. Onervaan.

***

  • Kiitos taas vinkeistä! Latasin jo BookBeatin ihmeellisestä varastosta Jacobsenin kirjan, odottamaan vuoroaan. Arvelen viihtyväni sen karunkauniissa maisemissa niinkuin islantilaiskirjoissakin. Uudempikin kirja Valkoinen meri on olemassa, hyvä tietää jos tykkään.

    Kommentin jätti Annikki · sunnuntaina 1. lokakuuta @ 17:00

  • Kiva myös kuulla sulta, Annikki, kun olet löytänyt kirjan, joka kannattaa lukea!

    Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 5. lokakuuta @ 19:20

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.