Mainion yrmy kulttuurikriitikko, toimittaja Antti Majander, kolumneerasi aamun Hesarin Näkökulmassa huomioitaan asuntomessukäynnillään Loviisassa. – ”Näyttää siltä, että kirjahyllyn pystyttäminen olisi rikos sisustusarkkitehtuuria vastaan. – En ymmärrä koteja, jotka näyttävät luksuselämän lavasteilta.”

Olen myös pannut merkille, että nykyään arkkitehtuuri tosiaan hakee äärtä ja laitaa. On ikkkunoita katonrajasta lattianrajaan suunnittelijan kynästä, jolle valo ja tyhjä tila ovat ainoa hyväksyttävä sisustuselementti. Toisen piirustamissa umpimielisen näköisissä taloissa on tummanharmaata, jopa mustaa seinää mielin määrin ja siellä täällä postimerkin kokoisia ikkunoita katon rajassa.

No, makujahan on. Ehkä joku asettuu mielellään näihin ikkunalavasteisiin asumaan. Helteellä maisema on pakko peittää säleverhoilla ja ikkunanpesua täytyy oppia rakastamaan. Järkisyitäkin löytyy. Yhteen aikaan vaadittu energiatehokkuus pienensi ikkunoiden kokoa. Ilmeisesti lasitalon piirtäjä ei pidä energian riittävyyttä enää merkittävänä syynä. Nykyään kirjahylly tuntuu olevan niin out, ettei sille tarvita paikkaa, kun ei kukaan enää lue. Pääasia että kaikki av- ja digilaitteet mahtuvat nurkkiin.

Kaikki tosin eivät ’sisusta’ kirjoilla, vaan viihtyvät niiden sisältömaailmassa, haluavat lukea itse lukemaan opittuaan eikä kuunnella, palaavat mielikirjojensa pariin sateisina syyspäivinä ja liukkailla talvikeleillä, jopa uuvuttavina helleviikkoina ilmastointiensa miellyttävässä viileydessä.

 • Jo 15 vuotta sitten tuli tämä tilanne vastaan, kun olimme katsomassa asuntoa uudesta, tavallisesta kerrostalosta. Sanoin välittäjälle: -En saa kirjahyllyä sopimaan täällä minnekään. Hän vastasi: – Eihän kellään enää ole kirjahyllyjä..

  Kommentin jätti Annikki · sunnuntaina 6. elokuuta @ 16:55

 • Kertomasi kaltaiset heitot ovat tiettyjen ihmisryhmien ylimielistä mielipidevaikuttamista, jotka voinee jättää omaan arvoonsa. Hyllyt olivat johonkin aikaan myös pelkkä sisustuselementti, jossa ei välttämättä ollut kirjoja, vaan koriste-esineitä, valokuvia yms.
  Omat kirjahyllyni ovat tiukkaan täynnä kirjoja ja niitä on joka huoneessa.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 7. elokuuta @ 21:10

 • Haluaisin kysyä tuollaisen talon piirtäneeltä arkkitehdiltä, asuisitko itse tuollaisessa talossa vai onko se vaan niin kiva toteuttaa luovaa mielikuvitustaan.

  Mitä tulee kirjahyllyihin on sitä tullut nähtyä monenlaista muotia. Muutama kirja, valokuvia kehyksissä, joku maljakko tai matkamuistoja, mutta miksi se kirjahylly kuitenkin piti olla. Oliko esimerkiksi vihkiraamatun paikka, en tiedä.

  johonkin aikaan ihmiset hankkivat kirjasarjoja, klassikkoja, kuka mikäkin. Mihin tarpeeseen se hyllykkö on milloinkin ollut.

  Kommentin jätti tuulamummo · lauantaina 12. elokuuta @ 20:53

 • Tämän päivän Hesarissa aiheeseen liittyvä kirjoitus kertoo arkkitehtejä tulevaisuudessa uhkaavan työttömyys, kun talon suunnitelmat voi tilata tekoälyltä vaikkapa Alvar Aallon tai jonkun muun tyyli-ikonin tyylisenä.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 15. elokuuta @ 18:21

 • Tavallinen ihminen joutuu tyytymään useimmiten siihen mitä on tarjolla ja ottamaan huomioon omat mahdollisuutensa, rahatilanteensa ym.

  Kommentin jätti tuulamummo · keskiviikkona 16. elokuuta @ 10:23

 • Tavallinen ihminen joutuu tyytymään useimmiten siihen mitä on tarjolla ja ottamaan huomioon omat mahdollisuutensa, rahatilanteensa ym.

  Tekoälykö se minulle sanoi, että taisit sanoa nämä sanat jo aikaisemmin.
  Minullakin on tekoäly koneella, mutta en oikein tykkää siitä, kun se sinuttelee ja ilmaisee mielipiteitään, vaikka en ole mitään edes kysynyt.

  Kommentin jätti tuulamummo · keskiviikkona 16. elokuuta @ 10:26

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.