Olen katsonut tämän ohjelman kahdesti, ensi kerralla järkyttyneenä ja surullisena siitä, miltä omaisten ja heidän hoitajiensa nykyisyys tuntuu ja oman vanhuuden tulevaisuus tässä hyvinvointivaltion imagostaan ylpeilevässä maassa näyttää. Toisella katsomalla tajusin, että kaikki yrittävät parhaansa sillä tavoin kuin sen parhaan ymmärtävät. Joku keksii vanhusten seuraksi erilaisia robotteja, toiset suunnittelevat palvelutaloja ja hoivakoteja, kunnat ostavat yksityisiltä yrityksiltä palveluita, joita eivät kykene itse järjestämään.

Hiukan hämmennyin, kun lähiystäväpiirissäni kukaan muu ei ollut katsonut ohjelmaa. Minusta se oli niin hyvin tehty, että olisi kannattanut. Joku halusi itse nukkumaan, toinen nukutti lastenlasta. Yksi kokeili, muttei päässyt alkua pitemmälle, kun alkoi niin masentaa. Arveltiin, että hoitokriisi on jo hyvin tiedossa, mitä siitä enää jauhaa. Olemme eri paikoissa vanhustenkin hoidon kanssa tekemisissä olleita ammattilaisia. Melkein kaikki ovat jo itsekin ’nauttineet’ nykyisen sotesysteemin palveluja. Luulisi kiinnostavan!

Onko niin, että helpointa on sulkea silmät ja unohtaa? Hyvin nukuttaa, jos omat ja läheisten asiat sattuvat juuri nyt olemaan kohdallaan. Mielellään vastuutamme muita: virkamiehiä, luottamushenkilöitä, poliitikkoja ja päättäjiä, jopa vapaaehtoisia järjestöineen. Emme halua edes tietää! Jos asioista päättävät ja virkavastuiset olisivat yhtä piittaamattomia, mitenkähän huonosti seniorikansalaisten asiat olisivatkaan.

PS. Minulla on mielipide roboteista. Jos minulle tullaan joku päivä tarjoamaan robottia keskustelukaveriksi tai kissaa siliteltäväksi, kysyisin: missä kaikki ihmiset ovat?

 • Katsoin sunnuntaina ohjelman ensi kertaa. Sisältö tuli suoraan sydämeen. Sääli, epävarmuus tulevasta., potilailla, hoitajilla, omaisilla ja vanhenevalla. Elämä lukkojen takana tuntuu kamalalta. Vakavana lauletut tosiasiat. Vähän väliä kuulee, että viimeisessä paikassa ollaan n. kaksi vuotta. Ajatellaanko, että se on lyhyt aika meni miten meni. Suurin osa hoitajista tekee parhaansa.

  Kommentin jätti pirkko · maanantaina 12. kesäkuuta @ 19:08

 • Pelastit kommentillasi juuri uskoni hoitoalan ihmisiin, Pirkko. Minusta juuri tuo Anna-Mari Kähärän musiikki ja kuorojen esitykset tekivät ohjelmasta vaikuttavan. Muutenkin oli monipuolinen eikä ketään syyllistetty. Ajoitus oli myös hyvä, juuri kuultiin hallitusneuvotteluissa olleen puhetta mm. hoitajamitoituksesta. Sen arvaa, että siitä nyt tingitään.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 13. kesäkuuta @ 21:32

 • Jonkinlainen ilmapiirimuutos tarvittaisiin, että hoito/hoivatyö taas kiinnostaisi, kun nyt palkkojakin on parannettu. Kun johonkin sektoriin nostetaan mitoitusta, joku toinen kärsii. Nyt kai kotihoito, jossa yksinäiset vanhukset ovat kaikkein turvattomimpia.

  Kommentin jätti Annikki · torstaina 15. kesäkuuta @ 12:46

 • Mielenkiintoista on, että jokin aika sitten hoivapaikkojen sijaan priorisoitiin kotihoito, mutta annettiinko sinne tarvittavat resurssit? Vastikään oli lehdessä taas yksi, jo viime syksyinen juttu kotihoidon heitteille jättämästä pariskunnasta, josta omaishoitaja ei saanut pyytämäänsä apua, oli romahtanut ja hoidettava kuollut.

  Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 16. kesäkuuta @ 21:35

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.