Runot, päiväkirja
Jyrki Kiiskinen Nenän edessä vuori Teos 2023
”Persialainen 700-luvulla hahmottunut runomuoto gazeeli nojaa toistuvaan sanaan, poljentoon ja parisäkeisiin, jotka muodostavat runon sisällä oman merkityksensä. Sana vie runoilijaa ja poimii maailmasta palasia eri ajoista ja paikoista. Paul Cezanne maalasi yhä uudelleen samaa vuorta. Taiteilijaprofessori Jyrki Kiiskinen palaa saman sanan äärelle ja tutkii sen avaamaa horisonttia.” – Mielenkiintoinen kokeilu muinaisen runomuodon äärellä!
*
Aila Meriluoto En minä vielä pääty toim. Anna-Liisa Haavikko Siltala 2022
Meriluodon (1924–2019) päiväkirja vuosilta 2008–2010 on runoilijan kolmas päiväkirjajulkaisu. Tämä on ’häikäilemättömän suorasukaista’ tekstiä 85-vuotiaalta, joka haluaa sensuroimatta tuoda ilmi, mitä vanheneminen on. – Ravistelevaa! Silti siinä on hänen omin äänensä, ei mikään irrallinen halu hätkähdyttää.
*
Proosa
Elina Annola Kaikki lokakuun taivaat Bazar 2022
Annola on -85 syntynyt helsinkiläinen äidinkielen opettaja ja Kaikki lokakuun taivaat on hänen toinen romaaninsa. Romaani rakentuu koulun tapahtumien ympärille ja keskushenkilöiden kokemuksiin erään lokakuun ajalta takaumin täydennettynä. Henkilöt ovat eri ikäisiä ja omanlaisiaan persoonia, joiden kehitystä kirjailija taustansa vuoksi tuntuu tavallista syvemmin ymmärtävän. – Kirjailija kertoo ymmärtävästi ja myötätuntoisesti henkilöistään, luokan lapsista ja heidän perheistään sekä opettajan työstä. Kiinnostava ja kirjallisesti ansiokas erityisesti opettajan työn monia ulottuvuuksia avaava tarina, jonka parissa lukija viihtyy ja kokee samaistumisen hetkiä.
*
Helmi Kekkonen Tämän naisen elämä Siltala 2021
Kirjailija, fil.maist. Helmi Kekkonen on syntynyt 1982 ja on julkaissut aiemmin kuusi teosta. Romaani on tarina tyttärestä, joka kasvoi ilmeisen masentuneen ja sairaan äidin vaikutuspiirissä. Isän turva mahdollisti hänen selviämisensä aikuiseksi, mutta omassa parisuhteessaan myöhemmin nainen joutui käymään perusteellisesti läpi mitä jälkiä kasvuvuodet ja äidin itsemurha olivat jättäneet. – Kirjailija on taitava avatessaan vähän kerrallaan päähenkilön ahdistavaa lapsuutta, joka aluksi on häivytetty tietoisesta muistista. Selvittelytyö, rinnalla kulkeva aikuisen naisen elämä sekä muistojen viiltävät välähdykset ovat tasapainoisessa kontaktissa toisiinsa. Kirjailija osaa säädellä tekstin ahdistavuutta ja jättää lukijalle toivon säteitä, niin että rankasta aiheesta huolimatta lukukokemus on miellyttävä ja antoisa.
*
Kristin Hannah Sisarten kesken WSOY 2020 (2003)
Jos on kiinnostunut viihdekirjallisuudesta, tässä on yksi käännösromaani Yhdysvalloista, jossa on kaikki tähän genreen oleellisesti kuuluva aineisto. On perheen sisäiset jännitteet, ja huonot suhteet. On menestynyt sisar, joka käy terapeutin kanssa jatkuvaa kinastelua siitä, miten katkenneet suhteet huono-osaisempaan sisareen ja äitiin pitäisi rakentaa kuntoon. On oman elämänsä kanssa konkurssiin ajautunut lääkäri, joka pakenee ja ajelehtii. On rakkautta, häät ja fataali sairastuminen. On ajelehtivan miehen pysähtyminen ja toisen sisaren kohtaaminen. Jne. – Teksti on sujuvaa, mutta tarina, ah, niin ennalta arvattavaa ja kliseisen amerikkalaista. Kestin lukea loppuun. Taidan olla kesämoodissa lukemisteni kanssa.
***