Eläkeläisen vuoden kierrossa on aika runsaasti pienten kotipuuhien täyttämää arkea ja rauhallista kotoilua. Harrastuksia on vähän ja velvollisuuksia vielä vähemmän. Niinpä sitä ilahtuu poikkeuspäivistä, joihin saattaa tupsahtaa viesti tai puhelu kauempana asuvalta ystävältä, tuttavalta tai sukulaiselta tai töissään ahertavalta perheenjäseneltä. Jos ei viikkoihin tapahdu mitään, soittaa sitten itse ystävälle ihan vain vaihtaakseen tunnelmia ja tarinoidakseen hetken.

Yksi porukkaharrastus pitää eläkemuorillakin olla, jossa tapaa tuttuja. Päätoiminen elämäntoverin kyljessä kyhjöttäminen ei ole terveellistä, sen opettivat karusti koronavuodet.  Ihminen on lähtökohtaisesti sosiaalinen eläin ja tarvitsee jonkun ryhmän, vaikka pienen, johon tuntee kuuluvansa. Tarvitaan aloitekykyä, että olemassa olevat yhteydet eri yhteyksistä tuttuihin ihmisiin säilyvät elävinä. Sen olen itsestäni jo huomannut, että talviaikaan tapaamiset jäävät vähiin, mutta kesän tullen lähtökitka pienenee, ja energiat lähtevät virtaamaan.

Työvuosilta en kaipaa muuta kuin kesälomia! Tai siis ihmisiä toki, mutta myös sitä elämisen rytmiä, jossa syyskauden asiat olivat täynnä uusia alkuja, vuodenaikajuhlat pidettiin juhlina ja keväällä  alettiin suunnitella, mitä tehdään kesälomalla. Kun kuoromme – se ainoa jäljellä oleva porukkaharrastus – oli laulanut kevätkonserttinsa viimeisen laulun, tavoitin pitkästä aikaa sen riemuntunteen: nyt alkaa kesäloma!

  • Kyllä työn rytmitys toi elämään sisältöä. Se vaati latautumista, ponnistusta, helpotusta, antoi ansaittua lomaa. Nyt siirrytään talvilomalta kesälomalle. Viimeisellä kesälomalla tuntui oudolta, kun elokuussa ei tarvinnutkaan latautua mitään varten. Aika aikaa kutakin, nyt ei jaksaisi. Mutta oli mukava, kun ikääntyvien yliopiston päätöstilaisuudessa laulettiin suvivirsi ja toivotettiin hyvää kesälomaa.

    Kommentin jätti Annikki · lauantaina 20. toukokuuta @ 14:08

  • Eläkkeellä ollen elämä on helppoa, jos on terve ja toimintakykyinen. Silloin voi monesta haluamastaan harrastuksesta jopa valita. Terveysongelmat rajoittavat, mutta niidenkin kanssa pärjäilee paremmin, kun kehittää itselle sopivan rytmin, jota noudattaa. Sitten on mahdollisuus paremmin voidessaan tehdä mieluisia poikkeuksia rytmiin. Olemme Toisen kanssa usein todenneet miten hyvä oli, että matkailimme silloin kun kykenimme sen tekemään. Reissuja on mukava muistella, kun ei enää kykene lähtemään.

    Kommentin jätti Ellinoora · sunnuntaina 21. toukokuuta @ 21:08

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.