Ajettiin rauhallisesti kolmestaan lumipöpperöistä moottoritietä pääkaupunkiseudun pohjaislaidalta kolmoskehää kohti länttä, isä, äiti ja Esikoinen. Perillä odotti korkeiden asuintalojen reunustama lumipuuroinen katu, jota jossain vaiheessa oli sen verran aurattu, että pihoille ajaminen oli mahdotonta vallien takia. Ainakin niille, joilla lapio ei kuulu auton vakiovarusteisiin.

Huoneisto oli siinä jamassa mihin se Tädin lähtöaamuna meiltä jäi. Hoivakodissa laukkuja purkaessa selvisi, että mustan mieshoitajan käsitys mukaan tarvittavista vaatteista oli ollut aika ohut. Sovimme saman tien hoivakodin hoitajien kanssa tuovamme viikonlopun mentyä lisää vaatetta. Pakkasimme tänä aamuna autoon myös pari tuolia, pienen lipaston, yhden taulun ja muutamia valokuvia, jotka tädillä olivat kotona esillä. Esikoinen ja isänsä veivät kalusteet ja äiti sillä välin pakkasi kasseihin lisää liinavaatteita, alusvaatteita, yöpukuja, puseroita, oloasuja ja vaippapakkauksia.

Tajusimme konkreettisesti, miten myllertävä prosessi kotoa lähtö on iäkkään, yksin asuvan, muistisairaan ihmisen elämässä. Muuttopäivänä täti oli valtavan peloissaan ja suorastaan takertui meihin, kun teimme lähtöä hoivakodista. Tänään, neljän päivän kokemus uudesta paikasta oli rauhoittanut häntä jo niin paljon, että hän saattoi todeta: ”En ole peloissani enää, uskon olevani turvallisessa paikassa, jossa minusta pidetään huolta, enkä ole yksin, täällä on muitakin.”

  • Kolmen oimaisen kanssa minäkin olen ollut tuota viimeistä muuttoa tekemässä. Tutut tavarat ovat useimmille tärkeitä kotiuttajia. Äitini ei kyllä halunnut kotoa mitään, edes valokuvia. Kaiken piti olla ennallaan siellä kotona. Vaatetavaran nimikointi on tärkeätä. Meillä se jäi puutteelliseks, kun veljeä vastaanottava ´hoitaja sanoi sen tekevänsä. i Tavaroita katosi pesussa usein eikä löytynyt mistään.
    Turvallisuuden tunne on tärkeintä avuttomalle. Tätini oli silloiisen ajan hoivaosastolla, jossa makasi kolme ihmistä huoneessa. Sanoin että tämä on hoivaosasto.- Hoiva, kyllä niin, täällä tullaan ja käännellään monta kertaa päivässä, tätiä nauratti. Nyt kaikki ovat yksin omissa huoneissaan. Tädin aikana vieraat juttelivat muidenkin huoneen asukkien kanssa ja voivat tehdä pieniä palveluksia. Toivotaan, että pääosin kaikki sujuu turvallisesti teidän tädin viimeisessä kodissa!

    Kommentin jätti Annikki · tiistaina 17. tammikuuta @ 13:10

  • Olen saanut positiivisen kuvan tädin hoivakodin toiminnasta. Luotan havaintoihini ja intuitioon, jos kävijälle jää sama tunne kuin asukkaalle, että huolenpito on aitoa ja ilmapiiri tuntuu vapaalta ja hyvältä. Uudet, tarkoitukseensa suunnitellut ja rakennetut tilat myös helpottavat hoitajien työtä. Ehkä sekin vaikuttaa, mikä kokemus kotihoidosta on taustalla, kyllä, nyt kaikki on paremmin.

    Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 17. tammikuuta @ 18:06

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.