Eilen oli yksi jouluviikon raskaimpia päiviä. Aamulla olimme kaupassa. Parkkihallista lähtien joka paikka oli täynnä. Käytävillä piti pujotella ja odotella, että pääsi haluamansa hyllyn luo. Lapsiperheet olivat ostoksilla ja siinäpä se. Paljon oli myös miehiä suunnistamassa sinne tänne lista kourassa. Iltapäivällä siivottiin jaksamisen verran, ja illalla tuotiin kuusi sisälle kuivahtamaan.

Aaton olimme ajatelleet joulun rauhanhetkeksi. Oli kuitenkin etsittävä kaupungin ainoa lelukauppa. Kahdessa kerroksessa ihan kauheasti vaikka mitä kamaa. Mutta kas, asia, joka meidät sinne ajoi, tuli hoidettua. Olin jo toivoni menettää.

Toinen keitteli joulupuuron, jota sitten asiaan kuuluvalla hartaudella syötiin joulurauhan julistusseremonian jälkeen. Saimme kumpikin kaksi mantelia. Rivakasti siitä oljentauduimme automobiilin kyydillä matkaan taas kynttiläin ja tulitikkujen kera. Hautausmaalla sai odottaa parkkipaikkaa. Muualle haudattujen muistopaikka oli jo liekkimerenä.

Sitten se olikin siinä yhtäkkiä, rauhanhetkemme. Sytytin kuusen oksille kolme oikeaa kuusenkynttilää. Niitä katsellessa kaikki puuha turhautumisineen kutistui oikeaan kokoonsa. Siinä istuimme rinnakkain vanhaa joulumusiikkilevyä kuunnellen. – Tässä on meidän kahdenkeskinen joulumme, lausahdin. Toinen siihen, että näin juuri on hyvä.

Ja yöntummalla talvitaivaalla loistivat tähdet.

 • Kiitos kun kirjoitit teidän joulukiireistä, sellaista se oli meilläkin. Lähikaupoissa hiljaiseen aikaan yleensä käydään, nyt isossa ostoskeskuksessa oli vilinää, tuntui että olimme kuin toiselta planeetalta tulleet.
  Iltapäivällä olimme nuorimman poikani anopin kotona joulukahveilla hänen uudessa asunnossaan, oli poikani perhe myös.
  Kotona sitten jouluateria me kaksi vain. Johan tuo korona jo etäännytti meidät muista. Vähän haikeaa oli, mutta tähän on tultu. Kuusi kynttilöineen on ainakin tähän asti jaksettu laittaa.

  Kommentin jätti tuulamummo · maanantaina 26. joulukuuta @ 14:37

 • Vuosien pitkässä saatossa moni asia muuttuu. Onnellista on, jos muutos on rauhallinen eikä rysähtäen tuleva. Koronavuosina ehti jo tottua niihin hiljaisempiin ostosaikoihin, mutta jouluna arkitodellisuus taas muistutti olemassaolostaan.
  Ajattelin joulupäivän aterialla – niin hauskaa kuin olikin, että kaikki olivat siinä – että tämä on varmaan viimeinen Vaarilassa vietettävä perheen jouluateria. Jos ensi jouluna olemme näissä voimissamme tyydymme glögi/kahvi/tee/hedelmätarjoiluun.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 26. joulukuuta @ 19:04

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.