Eilinen päivä muodostui erääksi niistä, joita joskus on: kun mikään ei mene käsikirjoituksen mukaan. Valmistauduimme lähtemään Tädin luo syntymäpäivätervehdykselle, kahvikorissa kakkua ja ruusukimppu mukanamme. Tunnin ajomatkasta oli jäljellä viitisen minuuttia, kun toinen takarengas pamahti, ja auton hälytysjärjestelmä reagoi varoitusvaloin. Kehätiellä ei ole ihan yksinkertaista pysähtyä tutkimaan tilannetta, joten Toinen päätti ajaa perille.

Täti oli nukkumassa. Kesti tovin, että hän tajusi keitä me olimme ja miksi olimme tulleet häntä tervehtimään. Posti oli tuonut hänelle kaksi korttia kaukaisemmilta sukulaisilta, niitä tutkimme yhdessä ja useaan kertaan Täti päivitteli vuosiensa määrää (99): onko tuo totta? Kahvi oli ’aika vahvaa’, kuten aina, mutta se ja kakku maistuivat. Otimme muutaman kuvan ja kerroimme lähettävämme kuvan suvun vanhimmasta niille, jotka häntä muistivat. Täti halusi kahvin juotuaan takaisin vuoteeseen. Tiskasin astiat ja kirjoitin käynnistämme raporttivihkoon. Sillä välin Toinen istui Tädin vieressä ja näytti huoneistossa esillä olevia valokuvia kysellen, ketä niissä on. Täti muisti lapsuusperheensä henkilöt, mutta vanhuusvuosina solmitun ja lyhyeksi jääneen avioliiton puoliso oli jo unohtunut. Sitten istuin puolestani Tädin luona laulaen hänelle muutamia tuttuja virsiä. Sillä välin Toinen tutki autoasiaa.

Olimme saaneet viestin Tädin naapurilta, että asunnon alapuolella oleva asukas oli kertonut öisin yläpuoleltaan kuuluvasta valituksesta. Huolestuimme tietysti, onko Tädillä mahdollisesti kipuja. Kävimme puhuttamassa alapuolen asukasta, kerroimme Tädin tilanteesta ja kiitimme, että hän oli kertonut. Toinen sanoi soittavansa sosterin viranomaiselle tästä.

Autolle palatessa Toinen oli jo hakenut lähimmän merkkikorjaamon osoitteen ja ajoi suoraan sinne. Takapyörän kumi oli ihan lytyssä. Odottelimme liikkeessä tunnin verran, että huolto löysi välin, jossa pystyi vaihtamaan renkaan. Saimme myös tietää miksi rengas oli räjähtänyt. Keväällä oman kaupungin merkkikorjaamossa vaihdetut kesärenkaat oli asennettu väärin. Miten voi olla mahdollista, ällistyimme, Toinen pohtii nyt reklamaatiota merkkikorjaamolle. Entä jos olisimme suistuneet tieltä, aiheuttaneet muille onnettomuuden tai loukkaantuneet!

Odottelun aikana puhelimeni soi, en tunnistanut numeroa ja mietin vastaanko. Onneksi päätin vastata, sillä toisessa päässä oli opiskeluaikaisesta ystävistäni eräs, jota en ole tavannut ainakaan kolmeenkymmeneen vuoteen. Hän kysyi tutusti: muistatkos minut, ajattelin soittaa ja kysyä, miten sulla nyt menee? Ilahduin valtavasti yllätyksestä, kerroin tilanteen ja sovimme, että puhumme enemmän illemmalla, kun me olemme selviytyneet kotiosoitteeseen tavalla tai toisella. Näin tapahtuikin. Puhelu kesti kaksi tuntia ja jatkunee jonakin toisena päivänä. Elämä osaa yllättää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.