Yhtä ja toista asiaa olen tässä, nyt jo keväästä syksyyn jatkuneessa Putinin aloittamassa sodassa Ukrainaa vastaan ihmetellyt, suorastaan äimistellyt. Ensiksi miten rauhassa Eurooppa ja läntinen maailma katseli sivusta, kun Venäjä marssitti  järein asein varustettuja joukkoja Valkovenäjälle ja koko Ukrainan Venäjän puoleiselle rajalle sotaharjoitusten nimikkeellä. Ukraina oli hereillä, oli ollut viimeistään 2014 lähtien, kun Krim oli muljautettu keneltäkään kysymättä Ukrainalta osaksi Venäjää, mutta Eurooppa uinui hyväuskoisen unta.

Toisekseen mitä ihmeen tallukkaväkeä venäläiset ovat? Eivät kyseenalaista mitään. Kukaan ei pane vastaan, kun yksi suuruudenhullu poliittinen johtaja sorvaa lait ja asetukset itsevaltaisesti mieleisikseen. Muutamat toisinajattelijat pitivät henkensä kaupalla ääntä siitä, mitä maassa oikeasti tapahtuu. Heitä myrkytetään ja toimitetaan vankiloihin. Kansaa on jo pitkään sumutettu valheellisella propagandalla ja yhä se uinailee sumussa silmin, tulpat korvissa ja suu supussa. Herätkää! Tehkää jotain! Ja mitä ihmettä, kun Putin julistaa ”osittaisen liikekannallepanon” saadakseen huonosti onnistuneelle sotaretkelle volyymia – nämä uljaat reservin sotilaat säntäävätkin pakoon!

Äimistyneenä saa seurata, miten nyt sotaa käydään. Ollaan tekevinään tulitaukoja ja sopimuksia, jotka rikotaan saman tien. Ihmisten asuintalot, koulut ja sairaalat tuntuvat olevan tykistötulen ja ohjusten pääkohteita. Siviiliväestöä tapetaan ja kidutetaan, ryövätään kaikki hyödyllinen, mikä irti saadaan. Voiko tätä kutsua edes oikeaksi sodaksi, paremminkin mieltä vailla olevien terroriksi.

On ihmeiden ihme, miten ukrainalaiset pysyvät rauhallisina hävityksen keskellä, taistelevat sitkeästi ja jaksavat vielä uskoa voittavansa sodan ylivoimaista vihollista vastaan. Tuolla mentaliteetilla se voi olla jopa mahdollista, jos Eurooppa ja länsimaat puolestaan pysyvät lupauksessaan toimittaa ase- ja toimeentuloapua sekä tarjota pakolaisille turvaa.

Sopii ihmetellä sitäkin, miten avuton ja hampaaton on kaikkia maailman valtioita yhdistämään perustettu UN, Yhdistyneet Kansakunnat. Paljon on puhetta, vähän tekoja, vielä vähemmän aikaansaannoksia. Ja sama on kaikkialla, ihmisten yksityisessäkin elämässä: seuraillaan sivusta, puhutaan ja päivitellään, kun muuhun ei kyetä.

 • Näin on kuten kirjoitit. Kun demokratiaa ei ole ollut oikeastaan koskaan, niin kansa ei tiedä paremmasta. Koulutetut elävät omaa elämäänsä. Hylkiövaltiona jatkaa olemassa oloaan. Ja Putin myös hylkiöjohtajana.

  Kommentin jätti pirkko · lauantaina 24. syyskuuta @ 09:31

 • Kyllä maailmassa on muitakin tämän kaltaisia maita, mutta Putinin Venäjä nyt sattuu olemaan meidän itärajamme takana ja samantyyppisin manööverein vietiin meiltäkin Karjala. Monta vuotta meni siinäkin rytinässä ennen kuin päästiin sopimaan rauhasta ja ikävin ehdoin. Ei meidän sukupolvi kovin sinisilmäinen ole siihen suuntaan katsoessa.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 26. syyskuuta @ 18:54

 • Avuttomaksi ja hampaattomaksi tässä tuntee myös itsensä. Ei voi kuin kantaa jatkuvaa murhetta mielessään. Venäjällä tavalliset ihmiset varmaan suojaavat itseään ja perhettään, koettavat olla tietämättä asioista joille eivät voi mitään. Eikö siellä nyt nouse sellaista porukkaa, jotka voisivat tehdä jotain merkittävää!

  Kommentin jätti Annikki · maanantaina 26. syyskuuta @ 18:24

 • Surua ja pelkoa riittää. Niinkö se menee, että jokaisen sukupolven on jouduttava johonkin konfliktiin, joka järkyttää elämisen ehtoja?

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 26. syyskuuta @ 18:56

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.