Tänään katselin televisiosta mahtavinta hautajaisnäytelmää, jota koko elämäni aikana olen nähnyt. Voi vain kuvitella miten paljon työtä kaiken tuon järjestely on vaatinut, vaikka tapahtuman suunnitelmat ovat olleet ennakkoon valmiina. Ihan halpaakaan tämän luokan seremoniat eivät ole valtiolle eikä omaisille. Voimakkaan punaisen kulkueiden seremoniapuvuissa ja arkun peittävässä lipussa sanottiin korostavan majesteetille osoitettavaa kunnioitusta. Briteille pidetyn ja arvostetun kuningattaren kuolemaa seuranneet tapahtumat ovat olleet myös tunteikasta ja yhteisöllistä kansallistunnetta kohottavaa. Täältä kauempaa katsoen liikutuin yhdessä kuningas Charles III:nnen kanssa, kun muistotilaisuuden kirkontäyteinen yleisö lauloi kansallishymniä uusin sanoin ’God Save the King’ ja tv-kamera näytti kruununperillisen kyyneltyvät silmät.

Paikallinen arkkipiispa lainasi puheessaan evergreeniä ’We’ll Meet Again’. Tasavaltalaisena tulin miettineeksi, josko tapaamme ’tuolla puolen Jordan-virran’, kun emme tavanneet tälläkään puolen, ja kulkeekohan Elisabet taivaallisissa puutarhoissa kruunu päässä ja käsilaukku muassaan enkelihovin ympäröimänä.

 • Minäkin katselin tuota seremoniaa useamman tunnin. Oli niin koreita punatakkisia sotilaita, että näytti kuin satukuvaelmaa katselisi. Meillä puolustusvoimat esiintyvät melko harmaina, vaikka olisivatkin juhlapuvuissa.
  Uskomattoman hienosti kaikki suunniteltu ja ilmakin suosi. Ja ihmettelin kahta lasta, kuinka jaksoivat olla rauhallisesti.
  Monenlaisia vanhoja perinteitä ei voinut kuin ihmetellä.
  Miten jaksaa sitten uusi kuningas hoitaa velvollisuuksiaan, vaikka onhan häntä kasvatettu asemaansa jo vuosikymmenet.

  Kommentin jätti tuulamummo · tiistaina 20. syyskuuta @ 19:49

 • Kyllä tuo pääasiassa esirukouksin ja hartain kuoroesityksin pidetty muistojuhla oli sisällöltäänkin erilainen kuin meidän surusaattomme ovat. Kulttuurieroja on. Hiljaiset, pysähtyneet hetket seremonioissa loivat oman kauniin tunnelmansa. Varsinaista hautaansiunaamistahan yleisö ei aivan oikein päässyt seuraamaan – se omistettiin vain lähiomaisille. Vaikuttava kokonaisuus vaikuttavasta elämästä.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 20. syyskuuta @ 21:15

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.