Tuli sillä tavoin sopivasti tuulenvireinen päivä vaatehuoneen inventaarioon, että saatiin vaatteet pihaan narulle päiväksi. Saman tien voitiin imuroida sekä pyyhkiä seinät ja lattia. Tuuletuspäivä ilahduttaakin garderobin hulmahdellessa narulla kaikissa väreissään.

Tässä elämänvaiheessa on syytä tarkastella muutoinkin mitä kaikkea kaapeissa on. Muisto-osastoa, jota ei enää käytetä, on vielä yllättävän runsaasti. Äidin vihkipuku, sotavuosina veljenvaimolta kierrätetty sekä serkulta saatu valkea rippimekkoni ovat jo tummuneet alkuperäisestä väristään. Israelin matkalla Jerikosta ostettu kultalangoin kirjailtu arabinaisen vaate palveli 1970-luvun seurakuntatyövuosina aiheeseen liittyvien musiikkiesitysten asuna. Anopilta saatu kansallispuku sai palvella kymmenen vuotta samassa tarkoituksessa ja on nyt muistojoukon jatkeena. Diakonissan musta juhlapuku näyttää kulahtaneelta, sitä tarvittiin aikansa kirkollisissa juhlatilanteissa. Kun saumat eivät enää antaneet periksi, uutta en katsonut tarvitsevani. Toisen laadukas ykkösmusta ja muutama takki ovat niin väljiä, että päätyvät nyt kiertoon.  

Pyysin Toistani pukemaan samettisen vihkipukunsa tummansinisen takin ja seisomaan oman pitkän laahuspukuni viereen.  Hän on työvuosistaan sen verran hoikistunut, että takki sopii kuin valettu. Päivästä, jona asuja käytettiin, on reilut 49 vuotta. Niinkö se on, että muistojen garderobi päätyy kaatopaikalle, kun aikamme täyttyy.

  • Minä esittelin kansallispukuni tyttärentyttärelle, joka yllätyksekseni puki sen päälleen. Se sopi hienosti. Hän lupasi ottaa sen, vaikka ei tiedä, onko sille käyttöä. Vielä se riippuu minun muistopaikassani.

    Kommentin jätti Annikki · torstaina 8. syyskuuta @ 08:35

  • Käväisi minunkin mielessäni ajatus esitellä muisto-osastoa perheen naisille, lähinnä kuullakseni heidän kommenttejaan. En usko, että he niitä enää säilyttäisivät. Vaatteen merkitys muistona katoaa minun mukanani ja se on ihan ok. Mutta kansallispuvulla on myös yleisarvo, sekä käsityötä vaatineena vaatteena että kansallisen historiamme vuoksi.

    Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 8. syyskuuta @ 09:46

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.