Olen lukenut kirjan, joka tuli aika suoraan suojausten läpi ytimeen. Oletettavasti se on elettyä ja koettua tilitystä, siinä sen vahvuus ja myös heikkous. Tarinan nainen on kasvanut perheessä, jossa äidistä ei ole ollut tytön henkisen kasvun tueksi ja isä on väheksynyt sekä äitiä että tytärtä. Nainen ajautuu opiskelijana kansainväliseen uskonnolliseen ryhmään, jonka missiona on viedä evankeliumia ’kaikkeen maailmaan’ – käytännössä aika vaatimattomin tuloksin. Siinä viitekehyksessä hänet valitsee vaimokseen mies, joka on sisäistänyt Raamatulla perustellun opin miehen vastuusta ja vallasta perheessä. Nainen toteaa 20:n vuoden avioliiton jälkeen, ettei koskaan ole miestään rakastanut eikä ymmärrä, miksi hänet valittiin tai miksi suostui valituksi. Kun hän lopulta kykenee ottamaan etäisyyttä, irrottautumaan ja lähtemään yhteisöstä sekä avioliitostaan, häntä koetetaan saada perääntymään sekä puolison että yhteisön voimin. Siitä alkaa pitkä tie ’oman nimen’ löytämiseen.

Tämä ei ole minun tarinani,  mutta se koskettaa, sillä näitä erilaisten uskonyhteisöjen sitomia ihmisiä olen työssäni ja elämässäni kohdannut.  Se koskettaa, sillä hyvää tarkoittaen voidaan jopa tuhota ihmisen elämä. On syvä tragedia, kun ihminen sairastuu alistumalla elämään arvojen mukaan, joita ei koe omikseen eikä pääse elämään omaa elämäänsä.

– Ritva Hellsten   Anna minulle nimi   Aviador Kustannus 2022

  • Kuulostaa kiinnostavalta. Toisen tai toisten määrittelemään ja määräämää elämää voidaan elää muistakin syistä kuin uskonnollisen yhteisön paineista. Että siitä ponnistautuu vapaaksi, on iso urakka ja siihen tarvitaan tukirakenteita.

    Kommentin jätti Annikki · sunnuntaina 7. elokuuta @ 13:21

  • Tuota samaa mietin, että se, joka määrittää elämää voi olla suku, työyhteisö, miksei myös poliittinen tms luottamustehtävä. Miten tärkeä olisi tunnistaa ja myöntää oma viihtymättömyys toisten odotusten varaan rakennetussa elämässä. Myös uskonnollinen yhteisö voi sairastuttaa, jos se ei tunnu omalta.

    Kommentin jätti Ellinoora · sunnuntaina 7. elokuuta @ 19:31

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.