Palasin Lapuan tuomiokirkon kauniisiin ja puhutteleviin kuviin kuin kotiin, vaikka olen vain kerran kirkossa sisällä ollut muinoin, kun veimme seurakuntaväkeä pohjalaisen körttiläisyyden ja evankelisuuden ydinpaikoille. Hiippakunta sai Matti Salomäestä uuden, hiippakuntansa oloisen piispan edellisen siirtyessä eläkkeelle. Piispan virkaan asettamisen juhlamessu oli kaunis, hyvin suunniteltu ja eleettömästi toteutunut tilaisuus. Toimittajien sanat ja selkeästi luetut raamatun tekstit ja rukoukset, tarkkaan mietitty ja hyvätasoinen musiikki loivat juhlatunnelman. Jokin erityinen karisma, välittyi kaikesta television kauttakin mukana ollen. – Mietin mikä tuon tunnelman sai aikaan. Tampereen Matti Repo, Turun Mari Leppänen ja Kuopion Jari Jolkkonen kauniissa kirkossa, kauneissa piispan asuissaan, ilman kirkolliseen ylätyyliin jäykistelyä ja haudanvakavuutta. Ehkä eniten kohtaavan katseen lämpö toi tuikahduksen toivoa koronan koomasta heräilevän kirkon seurakuntiin.

 • Olen samaa mieltä, todella juhlavasti toteutettu tilaisuus. Kuin meidät televisiosta katsojat olisi itsekukin kutsuttu mukaan. Olen saanut olla kirkossa Lapuan puoleisen suvun juhlissa mukana.

  Kommentin jätti pirkko · sunnuntaina 6. helmikuuta @ 18:02

 • Mietinkin onko tämä sinun lapsuutesi kirkko. Engelin suunnittelemat alttariseinän ja saarnastuolin koristeet, lasimaalaukset ja kattokuvat sekä mahtava urkupillistö luovat jo sinänsä juhlantuntua. Oikein hyvä kokemus!

  Kommentin jätti Ellinoora · sunnuntaina 6. helmikuuta @ 19:27

 • Seurakuntalaiset eivät päässeet kirkkoon koronarajoitusten takia, vaikka rajoitukset muuttuivat sallivammiksi päivää ennen. Sen esti se, että kaikki oli jo mitoitettu valmiiksi televisiointia varten. Salomäki on täällä yleisesti hyväksytty piispaksi, koska hän asuu Lapualla ja jää asumaan kotiinsa. Edellinen piispa Peura siirrätti Lapuan hiippakunnan piispanistuimen ja kotinsa Seinäjoelle, vieläpä miljoonan euron kustannuksin. Sitä eivät lapualaiset anna anteeksi. Salomäki on lähinnä Kansanlähetyksen miehiä, joka sanoi saarnaamaan vuosia sitten samaa sukupuolta olevien vihkimistä ”Jumalan kasvoihin sylkemiseksi” . Hän vetää messut komeasti, joskin etäisesti. Saattaa olla hyvä piispa.

  Kommentin jätti Annikki · maanantaina 7. helmikuuta @ 11:36

 • Jokin tuommoinen käsitys oli Peuran ajoilta minullakin. Onhan se nyt vähän erikoista, kun hiippakunta on kuitenkin nimeltään perinteisesti Lapuan hpk, että virastot ja työntekijät ovat Seinäjoella. Ainoa tietolähteeni on ollut näissä henkilöasioissa Kotimaa-lehti. Vahva kannanotto kiistakysymyksissä saattaa olla paikallisesti edullista, mutta kokonaiskirkon kannalta toivoisi, että piispat näyttäisivät esimerkkiä sallivammasta opillisesta suhtautumisesta kaikenlaisiin vähemmistöihin.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 7. helmikuuta @ 18:52

 • Kyllä tämä mainittu kannanotto ja erään vihkimisen epääminen herättivät täällä julkista kritiikkiä, mutta edustavat kirkon virallista linjaa.

  Kommentin jätti Annikki · tiistaina 8. helmikuuta @ 12:00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.