Tänään jumalanpalveluksen paikalla televisiossa oli viihdeohjelma Musiikkia Ristin kirkossa. Tilaisuuden juontaja esiintyi punaisessa minihameessa, miesparinsa asiallisemmassa yhdistelmäasussa. Vain musta paita ja papinpanta paljastivat heidät seurakunnan paimeniksi.

Juontajapari haastatteli ansioitunutta ja kaiken kokenutta lähetystyöntekijää, joka kertoi saaneensa talebaneilta tunnustusta hyvästä työstä lasten ja naisten parissa Afganistanissa. Hänen viestinsä oli täysin eri maailmasta kaikin tavoin. Jäi puhuttelemaan. Ristin kirkon lapsikuoro lauloi kauniisti ja luonnollisesti vanhan joululaulun. Siinä katsojakin sai aidon kosketuksen suomalaisen kirkon ja uskon perusolemukseen.

Mitä muuta näimmekään? Keski-ikäisiä, vahvasti meikattuja, valkopukuisia naisia kultalameissaan huojumassa alttariristin alla, kirkon kuorissa. Miehet seisoskelivat takarivissä näkymättömissä ja kuulumattomissa. Orkesteripultissa keski-ikäiset miehet soittivat erilaisia rytmi- ja kosketinsoittimia. – Mitä kuulimme? Gospeliksi nimettyä musiikkia, joka yltyi loppua kohti sekavaksi svengailuksi, jossa solistin osuus souteli riemusta kiljuen ihan omissa sfääreissään. Kuin suoraan amerikkalaisten lahkoseurakuntien kuorolavoilta.

Lahti näytti selkeästi ja itsevarmasti mihin suuntaan kirkko on matkalla.

 • Nauratti sarkastinen kuvauksesi niin, että piti katsoa Areenasta. Noinhan se oli kuin kuvasit. Tämän ohjelman perään alkoi tulla Herättäjäjuhlat Nilsiästä. Toinen ääripää, mutta tuttu.

  Kommentin jätti Annikki · sunnuntaina 12. joulukuuta @ 14:39

 • Todella ’toinen ääripää’, mutta olisi varmaan antoisampaa hengellistä ravintoa.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 13. joulukuuta @ 19:42

 • Katsoin Helsingin tuomiokirkon verkkolähetyksen, jälleen kerran, tuttua ja turvallista.

  Kommentin jätti Pirkko · sunnuntaina 12. joulukuuta @ 19:01

 • Niinhän se on, että tuttua ja tietämäänsä kun valitsee, ei niin usein pety eikä pöyristy. Toisaalta sekin, mikä pöllyttää omia tottumuksia, on joskus hyväksi. Tämä television ’musiikkijumalanpalvelus’ Lahdesta oli nyt kyllä vähän liikaa minulle.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 13. joulukuuta @ 19:39

 • Amerikkalaistyylinen meininki ei oikein sovi suomalaiseen kirkkoon eikä varmaan monellle kirkossa kävijällekään.

  Kommentin jätti seita · tiistaina 14. joulukuuta @ 08:17

 • Mietin mm. sitä ristiriitaa, mikä syntyi katsellessa burleskimaista kuoroesiintymistä taustanaan yksinkertainen ja koruton alttariseinän risti. Kirkko ei enää luota aitoon sanomaansa, vaan pyrkii kosiskelemaan osallistujia viihteen keinoin.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 14. joulukuuta @ 10:48

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.