vaahtera syksyllä 2019

Matalia valokiiloja, pitkiä pehmeitä varjoja. Lehtiä maassa paksuin karhein. Vanha koivunkanto on puhjennut kukkimaan lahosieniä, jotka juhlivat kuin eivät epidemiasta turvaväleineen olisi kuulleetkaan. Pelargonia availee kesäheleitä kukkiaan ties monettako kertaa. Ja syysleimu, se leimuaa aina vain. On lokakuu.

Meillä oli pihassa pieni metsä. Jo kauan sitten siitä katosi vanha koivu, sitten saha puri pihlajan. Mänty ja vaahtera kasvoivat kauan liian liki toisiaan. Yhtenä keväänä valittiin mänty pois. Kataja kuihtui ikävään, kun jäi yksin edustamaan havupuita. Viime keväänä veivät vaahteran väkisin. Syreenejäkin on typistetty niin, että puolet on enää jäljellä, vähän violetteja, vähän valkeita.

Yksi puu pitää pihassa saada olla. Nyt on tammi pihan kuninkaana. Huomauttelivat jo tammen oksastakin, kurottui liian pitkälle katon ylle. Selvähän se, että siitä tipahteli roskaa ja lehtiä katolle, tukki räystäskourut ja -putken. Toinen otti sahan ja tikkaat, oksa sai lähtöpassit. Mutta puu on yhä ylväs. Ja niin kauan se on tässä pihassa kuin mekin. Jotain rajaa.

  • Komea on pihanne valtias. Kuinkahan vanha lienee? Minä olen istuttanut tammen, joka on nyt neljä viisi metriä korkea. Joku näkee sen sellaisena kuin teidän puunne, jos se saa kasvaa. Puut kantavat pitkien vuosien muistoja ja historiaa, siksi niiden kaataminen sattuu.

    Kommentin jätti Annikki · perjantaina 9. lokakuuta @ 18:48

  • Kuvan puu oli siis se ihana vaahtera, jonka tämän vuotista hävitystä olen täällä parkunut. Muutimme tähän pihaan 1989, silloin vaahtera oli pieni, kolmekymmentäyksi vuotta sitten. Pieni oli tammenkin taimi, jonka siirsimme 1990-luvulla pihan toiseen laitaan, siinä se on saanut rauhassa levittäytyä joka suuntaan. Mutta tuo kuvan vaahtera oli ehdottomasti pihamme komein puu, nyt haikea muisto vain.

    Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 9. lokakuuta @ 21:21

  • No niinpä onkin vaahteran lehti, kun kuvaa suurentaa. Hyvä että edes kuva on tallella.

    Kommentin jätti Annikki · lauantaina 10. lokakuuta @ 12:28

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.