Herään epätavallisen varhain, hämärä on syvää, kello on vasta kuusi. Tulee taas sadepäivä ja pimeä painaa. Siispä sytytän valon ja luen jonkin aikaa, kunnes tuntuu siltä, että vielä saattaisi saada unen laidasta kiinni. Niin tapahtuukin. Puolitoista tuntia myöhemmin nousen samaan hämärään. Harvassa ovat aurinkoiset päivät, jotka hehkuttaisivat luonnon syysvärejä.

Taannoin katsomastamme sarjasta Rauhantekijä jäi mieleen repliikki etelän ihmiselle, joka ihmetteli suomalaista syyshämärää: ”Niin, me elämme puoli vuotta, ja toisen puolen vuotta talvehdimme.” Siltähän se usein tuntuu. Keväästä syksyyn eletään, sitten sopeudutaan parhaamme mukaan hämärään. Usein sataa, olemme onnekkaita jos sataa lumena, se valostaa.

Koronakevät ei unohdu, sen säikähdys, epävarmuus, pelokkuus, lopulta apatia. Kesä palautti elämän ja ilon hetkeksi. Nyt on palattu rajoituksiin, joita painaa lisäksi päivien pimeys, eikä ratkaisua pandemiatilanteeseen ole näköpiirissä. Talvehtiminen on alkanut.

 • Todellakin, tarvitsemme paljon jaksamista tulevina kuukausina. Oikeastaan selviytymistä, koska tulevaisuus pandemian osalta on niin epävarmaa.

  Kommentin jätti Pirkko · maanantaina 14. syyskuuta @ 20:07

 • Olen ottanut reseptilääkkeiden kaveriksi aamuisin B12-vitamiinin, D-vitamiini on ollut jo pitemmän aikaa. Kauniina päivinä pitää muistaa metsälenkki ja pilvisinä keksiä jotain mikä ilahduttaa ihmistä. Olemme joka toinen maanantai illansuussa isompien lastenlasten luona pari tuntia, se on parasta. Eivät koululaiset enää meitä tarvitse, mutta me tarvitsemme heitä. (Tietysti tapaaminen peruuntuu, jos oireita on. Vielä ei ole ollut.)

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 14. syyskuuta @ 21:16

 • Ymmärrän, että Etelä-Suomesta katsoen tuntuu tuolta. Minulle talvi on lunta, pakkaspäiviä ja kaamoksen värivaloja. Ehkä tilanne tulee muuttumaan pohjoisessakin mutta vielä saamme nauttia neljästä vuodenajasta ja se on hyvä.

  Kommentin jätti seita · keskiviikkona 16. syyskuuta @ 10:23

 • Me täällä katselemme kateellisena pohjoisen kuvia ja muistelemme menneitä talvia silloin kun lumitalvi jää väliin, onneksi ihan vielä ei niin ole joka talvi.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 16. syyskuuta @ 21:24

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.