Lapsuusmaalla tehtiin kotisimaa ja itse paistettuja munkkirinkeleitä yhdessä äidin kanssa vapuksi. Hyvin maistuivat isälle ja isoveljellekin. Minä hain sinivuokkoja metsästä, jos ne sattuivat olemaan jo kukassa. Ei ne kauan kestäneet maljakossa, mutta tuli niiden mukana kuitenkin kevättä kotiin.

Helsingin vuosina, kun tutustuttiin Toisen kanssa, otettiin tavaksi tuulettaa lakkia vapunpäivänä merenrantakävelyllä tai kuunnella Espan lavalla soittelijoita. Pari kertaa Mantan lakituksen aikaan Kauppatorilla riitti meille. Tungos oli valtaisa. Ei olla osallistuttu vappujuhlille eikä olla minkään aatteen puolesta marssijoita. Toinen soitteli kotona Retuperän VPK:ta, ja sima ja tippaleivät tekivät kauppansa. Poikien myötä kotiin tuli serpentiinejä, itse puhallettuja ilmapalloja ja vappuhuiskat, ja taas paisteltiin munkkeja ja juotiin simaa.

Kun pojat liukenivat omille teilleen vappumeininkeihinsä palattiin me kaksi herkuttelun pariin – tyyliin suolakeksejä, juustoja, kuohuviiniä ja jazzlevyjä. Vapunpäivänä pyöräiltiin Tuusulanjärven ympäri, jos sää ei ollut ihan kamala. Aika usein se kyllä oli.

Eläkevuodet ovat riisuneet vappumme turhantuntuiseksi käyneistä kuvioista. Usein on nautittu kaupasta tuotu simapullo ja Fazerin tippaleivät omassa pihassa, siinäpä se. Eikä tästä karanteenivapustakaan mitään erityistä jää puuttumaan.

  • Voi kiitos valkovuokkokuvasta! Valkovuokkometsiä jäin kaipaamaan, kun muutin pohjoisempaan. Maunulan majan lähistöllä oli ihanat laajat valkovuokkomatot.

    Kommentin jätti Annikki · perjantaina 1. toukokuuta @ 16:13

  • Täällä Helsingin lähiössä olen yksinäisillä sauvakävelylenkeilläni nauttinut valkovuokkoryppäistä ja talojen pihoilla sinisinä hohtavista scillamättäistä. Ollaan muisteltu menneitä elettyjä vappuja lasten kanssa, perheitten kanssa ja nyt on tämmöinen riisuttu karanteenivappu. Kelpaa tämäkin.

    Kommentin jätti tuulamummo · perjantaina 1. toukokuuta @ 19:14

  • Lapsuusmaillani Etelä-Karjalassa sinivuokko oli toukokuun alun kevätkukka. Pääkaupunkiseudulle rantauduttuani opin rakastamaan valkovuokkometsiä ja puistojen kukkaryppäitä. Kevään valokukka!

    Kommentin jätti Ellinoora · sunnuntaina 3. toukokuuta @ 22:56

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.