Jakaminen, peilaaminen, sitoutuminen – näillä eväillä rovasti Liisa Tuovinen ravitsi seurakuntamme senioritiistaina kokoontunutta väkeä puheenvuorossaan. Ajattelin kuunnellessani jakamisen monitahoisuutta, ei ole kysymys pelkästään asioista puhumisesta, myös yhteiset tunnekokemukset ja yhteiseen päämäärään ponnistelu voivat muodostaa väkevän alustan läheisyyden kasvuun ihmissuhteissa. – Peilaamisessa on kysymys mahdollisuudesta keskustella rauhassa eri mieltäkin ollen toisen kanssa näkemyksistä. On kokemusta sellaisista keskusteluista joidenkin kanssa, jossa ei pyritä kääntämään toista samalle ajatusradalle eikä ajauduta inttämiseen tai peräti umpikujaan. Kokemus kunnioituksesta toisen näkemyksiä kohtaan lisää avoimuutta suhteessa. Keskusteluja voi käydä myös poismenneen puolison, vanhemman tai ystävän kanssa, siinä mielessä suhteet elävät kuolemankin yli.  – Sitoutuminen merkitsee syvällisen luottamuksen syntyä ja vaalimista. Se voi eri suhteissa muodostua eri tavoin, särkyä eri tavoin ja vahvistua eri tavoin. Sitoutuminen on tahdonalaista, mutta myös itsestään uusiutuvaa, niin ajattelen. Rovastin puoliso nosti kommenttipuheenvuorossaan esille myös kosketuksen merkityksen. Sain kyyneleet silmiini, kun muistin pienintä lastenlasta, jonka luottavainen painautuminen väsyneenä isoäidin syliin on ollut viimeisin puhtaan ja molemminpuolisen hellyyden kokemus.

  • Monasti minulla ja monella muullakin syntyy tilanne, että peilaaminen ikäänkuin nielaistaan, toisenlaista mielipidettä ei viitsi sanoa ettei toinen loukkaantuisi. Mukavaa on tilanne, jossa arvaa sanoa, että minä olen tuosta eri mieltä.

    Kommentin jätti Annikki · torstaina 26. syyskuuta @ 11:43

  • Lähisuhteissa on varmaan opittu jo tuntemaan ne erimielisyyden miinakentät, ja opittu ne kiertämään. Alustaja ymmärtääkseni otti peilaamisen esille keinona ihmissuhteen avoimuuden ja läheisyyden lisäämiseen esimerkiksi tilanteessa, jossa tuttavuus on muuttumassa ystävyydeksi tai ystävyyttä halutaan syventää. Varmaan onkin niin kuin sanoit, että jos pitää pelätä toisen loukkaantumista, ei ehkä haluakaan suhteeseen lisää avoimuutta. Parisuhteissakin usein tyydytään siihen, että arki sujuu.

    Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 26. syyskuuta @ 14:57

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.