helatorstain nimellä ei ole tekemistä minkään helan kanssa, alkuperä lienee ruotsin kielen sanasta helig, joka merkitsee yksinkertaisesti pyhää. nykyään kun elämme suomessa 24/7 yhtä pyhätöntä arkea, helatorstai yllättää monen keskellä viikkoa. olen sitä sukupolvea ja sillä perheperinnöllä varustettu, että sunnuntait, arkipyhät ja juhlapyhät vietetään meillä pyhinä. joskus muistan äitiäni, joka hoiti kymmenet vuodet elämästään navettatyöt pyhät arjet, mutta ei hän siitä nurissut, sillä hän piti kotieläimistään ja hoiti niitä mielellään niin kauan kuin jaksoi. miten helppoa meillä kaupunkilaisilla onkaan, emmekä silti ymmärrä ottaa vastaan pyhän vieton tarjoamaa siunausta.

 • Onneksi osaamme nauttia näistä pyhäpäivistä. Lapsuuden kodissa työtä riitti pyhät arjet, mutta sunnuntaisin tehtiin vain välttämätön. Ajatellaan niin, että seuraava sukupolvikin tekee omanlaisensa eron arjen ja pyhän välille.

  Kommentin jätti Pirkko · torstaina 30. toukokuuta @ 12:12

 • Kummipojan perhe, joka vielä viljelee sukutilaa ja on peltopinta-alaa kasvattanutkin, joutuu kevätkylvöjen ja sadonkorjuun aikaan tekemään pyhättömiä työviikkoja. Onneksi navetassa ei ole enää huolehdittavia, joten perheen äidillä on mahdollisuus käydä kodin ulkopuolella töissä. Maata viljelevät ja ruokaa tuottavat ihmiset jatkavat Luojan luomistyötä. Sitä tehdessään voi myös kokea pyhätunnelman.
  Nykyaikainen yhteiskunta ei toimisi, jos kaikki seisahtuisi pyhäpäiviksi. Lopultahan se on kiinni siitä, millä mielellä kukin pyhäiset työnsä tekee.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 30. toukokuuta @ 13:08

 • Pidin pahana sitä, että kaupat ja kauppakeskukset ovat kaikkina pyhinä auki. Ajattelin myös kaupan työssä olevia naisia ja heidän lapsiaan. Mutta kummasti vain menen itsekin pyhänä kauppaan, jos se on jostain syystä tarpeellista.

  Kommentin jätti annikki · perjantaina 31. toukokuuta @ 16:47

 • Kauppojen pitäminen auki on yksi turhimmista pyhätöistä, ainakin niiden mielestä, joiden toimeentulo ei myyntituloista riipu. Mahtaako tulos jäädä paljonkin plussalle työntekijöille maksettavien pyhätyökorvausten jälkeen esimerkiksi.
  Mylly pyörii ja rattaat ratisee, mutta henkilökohtaisia valintoja on mahdollista tehdä.

  Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 31. toukokuuta @ 17:02

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.