Tukaluus lienee lievin olosuhdeilmaisu tämän kesän 27-30 asteen hellepäivälukemille. Sopii vain ihmetellä, miten ihminen on niin typerä vielä yli puolen vuosisadan elämänkokemuksellakin, että ryhtyy kitkemään kukkapenkkejään hellepäivänä. Ajattelee, että eihän tässä kauan mene. No ei mene, mutta kun se tuntikin on ihan liikaa. Hiki valuu puroina, ja selkä huutaa armoa, mutta ähmällä vain pitää puskea homma loppuun.

Asiantuntijataho on taas neuvonut, että hellepäivänä ikäisten ja vaivaisten on viisainta pysyä sisätiloissa ja juoda runsaasti vettä. Paras kun olisi jonkin sorttinen tehokas ilmanjäähdytin. Kylmää suihkua niskaan, jos ei muu auta. Yöksi kaikki tuuletusikkunat auki läpi talon ja makuuhuoneeseen puhallusta. Aikansa unta saamatta kieriskeltyään, on pakko paeta yön viilentämään pihakeinuun toviksi. Niinpä tässä eräänä hiljaisena aamuyönä tulin tietämään, että pihassamme vaeltelee öisin hyvinvoivan näköinen siili.

En nyt varsinaisesti valita, mutta kovin tukalaa on ollut. Takataskussa on vielä käyttämättä yksi ekologisesti arveluttava eloonjäämiskonsti: yöajelu tehokkaasti ilmastoidussa autossa.    

 • On tukalaa, on meikäläiselläkin. Minä en arvaa mennä ulos ennenkuin iltayhdeksältä. Onneksi ei ole pakko, niinkuin työikäisillä on. Toivotaan, että pian viilenisi normaaliksi Suomen kesäksi.

  Kommentin jätti Annikki · tiistaina 17. heinäkuuta @ 21:28

 • Niinpä, olosuhdeongelma on nyt kaikille yhteinen, mutta me, joilla on sydänongelmia tai muuta aineenvaihduntaan liittyvää, kärsimme eniten. Onneksi öisin vielä on viileämpää. Tämäniltainen sääennuste jo lupaili ukkoskuuroja viikonloppua kohti mennessä. Ehkä ainakin tilapäistä huojennusta on tulossa.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 18. heinäkuuta @ 21:07

 • Helpotusta oloon toivotan

  Kommentin jätti Ansku · keskiviikkona 18. heinäkuuta @ 23:35

 • Anskulle,
  mukava kuulla sinusta.
  Ruotsin tilannekin huolestuttaa, järkyttävä määrä metsäpaloja on meneillään ja sammutuskalustoa vähän. Pitkien hellejaksojen seurausta tämäkin.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 19. heinäkuuta @ 19:17

 • Ja minä tokaisin hississä naapurille, että olisipa talvellakin ulkona yhtä lämmin.

  Kommentin jätti a-kh · lauantaina 21. heinäkuuta @ 00:25

 • a-kh, et kyllä oo tosissasi!
  no, sanonnan mukaan lämmin ei luita riko – vaan ylenmäärin sitäkin voi särkeä sydämen ja kiristää hermoja.

  Kommentin jätti Ellinoora · lauantaina 21. heinäkuuta @ 10:50

 • Tukalaa on ja se vaan jatkuu. Viime yönä mietin konsteja selviytyä. Ajattelin kokella avaruuslakanaa ulkopuolelle ikkunan eteen, miksei seinänkin eteen. Hopeinen puoli ulospäin, pitäisi heijastaa 80 prosenttia lämmöstä takaisin. En tiedä toimiiko mutta ajattelin kokeilla. Motonestistä saa muutamalla eurolla eikä näyttänyt edes olevan loppu kuten ilmastointilaitteet joka paikassa. Koirakoulutuksessa tämän opin, kun tämä helle on eläimlle hankala juttu niin näitä lakanoita viriteltiin auton ikkunoiden eteen.

  Kommentin jätti mehtäsielu · maanantaina 23. heinäkuuta @ 05:11

 • Hei Mehtäsieluinen pitkästä aikaa! Idea avaruuslakanasta tuntuu järkeenkäyvältä, kerrothan, jos se toimii. Onneksi meillä aurinko ei paista suoraan ikkunoista kuin aamupäivällä.
  Esikoinen ehdotti, että menisimme hengailemaan Jumboon, lähimpään kauppakeskukseen Vantaan puolella. Siellä voi uida, katsoa elokuvia, syödä ja shoppailla viileäksi ilmastoiduissa tiloissa. Joo, hyvä idea, mut kun hengailu ei oikein muuuten kiinnosta…

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 23. heinäkuuta @ 11:49

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.