Tulen sisään ensimmäistä kertaa, mutta tunne on kuin tulisi tuttuun paikkaan, joka jo pitkään on minua odottanut. Kaikki on toisin, mutta mikään ei työnnä luotaan. Seinillä on pastellitöitä, muutama vahvempikin. Peilit ja mukava tuoli, naulakko. Ja ihminen, jonka kohtasin vuosia sitten.

Olen monen muun tapaan uskollinen asiakas. Suhde voi syntyä hitaasti tai nopeasti, mutta kun se on syntynyt se kestää. Viisikymmenvuotiskesänäni istahdin Katin tuoliin ja pyysin häntä suunnittelemaan tukkani  tulossa olevaa juhlaa varten. Siitä lähtien olen kulkenut Katin mukana viisi kertaa kampaamosta toiseen, kaupungistakin toiseen. Joskus kun tulin uupuneena töistä, suljin vain silmät ja melkein nukahdin päänhierontaan. Katilla on hyvät kädet. Sanoin hänelle : sinä osaat ammattisi, laita niin kuin näet hyväksi. Se oli luottamusta.  

Sitten sattui kerran, että terkkarin labraan odotellessa viereeni istahti nainen, jonka puheenparressa vilahti se yksi tuttu sana, joka heti kertoo, mistä ollaan. Siitä alkoi pitkä keskustelu, jonka päätteeksi pyysin käyntikortin. Kerroin sanoneeni Katille, jos hän vielä muuttaa kauemmaksi, en enää tule perästä. Tiedän, että hän muuttaa, sillä hän on sillä tavalla eläväinen, että tarvitsee vaihtelua. Sitten minä etsin sinut.

Tänään oli se päivä. – Nyt minä sitten tulin, sanoin. Ja Siru otti vastaan kuin ystävän, kertoi kirjoittaneensa aamulla runon, luki sen minulle. Kertoi taulujensa tarinan. Ja minä kerroin kampaamohistoriani ja jotain muutakin. Tykkään tyylistä, että kampaaja tutustuu tukkaan, ajattelee ääneen, miten laittaisi sen ja ryhtyy toimeen. Tulos on erilainen kuin ennen, hyvällä tavalla niin, että totun pian. Ja mikä parasta: luottamus on syntynyt.

 • ellinoora

  olen ylläpitänyt samanlaista tukkaa jo vuosikausia, johtuen enimmäkseen siitä, että koen identiteettini kasvaneen siihen kiinni. en uskalla tehdä sille mitään, koska en tiedä, mitä sitten tapahtuu. keittiöpsykologisoimatta sen pidemmälle, jostain sielun kuprusta se sekin varmaan kertoo. takertuminen johonkin hivenen epärelevanttiin asiaan, kontrollinmenettämisen pelosta.

  sari, pitkäaikainen kampaajani ymmärtää, että haluan lähteä kampaajalta saman näköisenä kuin olen sinne mennytkin. en halua, että mikään muuttuu. joskus ajattelen, että hänelle pitäisi antaa mitali pitkämielisyydestä minua kohtaan.

  Kommentin jätti meri · torstaina 22. lokakuuta @ 14:58

 • meri,
  tässäpä taisikin tulla syy, miksi niin monet naisista ovat kampaajalleen uskollisia: pohjimmiltaan haluamme näyttää itseltämme!
  toisaalta, ammattilainen varmaan mieluusti käyttäisi arsenaaliaan vähän vaihtelevamminkin. onneksi heillä on useamman sorttisia hiuspehkoja ajanvarauslistallaan!

  Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 23. lokakuuta @ 11:01

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.