Leidit tapasivat kaupungilla arkilounaan merkeissä ja tuulen tuivertamissa kampauksissa. Ovella toisiamme odotellessa todettiin vain: onneksi hiukset ovat kiinni toisesta päästä. Keskustelu polveili ajankohtaisen yhteiskuntatilanteen ja siinä havaittujen ilmiöiden maastossa sekä henkilökohtaisten kuulumisten ja kokemusten piirissä.

Leidi S. ja leidi T. olivat joutuneet tutustumaan oman paikallisen terveysasemansa palveluhalukkuuteen  pääkaupungin systeemissä. Ei kovin rohkaisevaa. Voiko hoidon evätä sillä perusteella, että vaiva on vanha, jos potilas on sinnitellyt kipuineen, kunnes ei enää koe jaksavansa? Tai siksi, että diagnoosia ei ole vielä annettu vaikka oireet ovat jatkuneet kuukausia?  Siitähän seuraa, että potilas joutuu hakeutumaan yksityiselle lääkäriasemalle apua saadakseen. Omakin taannoinen kirvelevä ärtymys tuli mieleen. Kuuntelinpa taas kerran koko soitoille varatun tunnin terveyskeskuksen opastavaa nauhaa, joka pyysi odottamaan sulkematta puhelinta ja siirsi puhelun samantien toiseen automaattivastaajaan, joka sitten katkaisi puhelun kerrottuaan numeron vastaavan vain tiettynä aikana – aikana, jona juuri olen soittanut.

Erosimme toivotellen herttaista kesää. Kyllä eläkeläisen on paras koettaa pysytellä terveenä ja rukoilla varjelusta tapaturmilta. Ja säästää eläkkeestään määräosa siltä varalta, jos jotain tapahtuu. Yksityinen lääkäriasema korjaa sitten aikanaan sen potin.

  • Näitä juttuja lukiessani ja kuunnellessani alan olla todella iloinen siitä, että täkäläisessä terveyskeskuksessa soitetaan takaisin soittajalle. Se kerrotaan jo pian, kun ihminen on soittanut jonoon, Kerrotaan, että painamalla tiettyä nappulaa, sinut rekisteröidään soittaneeksi ja sinulle soitetaan takaisin. Iltapäivisin tämä ei yleensä näytä enää toimivan, koska tuo lupaus annetaan ilmeisesti vain niille, joille todella ehditään soittaa saman päivän aikana. Muutaman kerran olen tuon itsekin kokenutm kerran itselle ja pari läheiselle tai tulkkausasiakkaalle.
    Noista kipujutuista pimahdan aina. Sitäkin jo jossain otetaan todesta, mutta liian paljon kuuluu tuota toistakin. NÄyttää olevan lottovoitto, kun pääsee oikeaan ”putkeen”. Niiiin päässeitä toisaalta kyllä yritetään parhaansa mukaan auttaa, mutta ne toiset. Argh.

    Kommentin jätti mm · perjantaina 15. toukokuuta @ 18:54

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.