Mielenkiintoista – tuumasi Pissismummo maanantaihin noustessaan – miten erilainen on kunkin viikonpäivän luonne. Maanantai on terhakka päivä, siis omassa mielessä. Muillahan  se voi olla vaikka mikä muu, ei sitä tiedä. Yleensä viikonpäivien luonteesta ei kauheasti rupatella.

”Kun olis aina viikonloppu ja perjantai – ei koskaan arki ja maanantai”, vai miten ne sanoo. Klisee kertoo menevän kansanosan monistetun mielipiteen, ei Mummo kykene samaa mieltä olemaan tästäkään.  Pikemminkin toivoisi hän, että viikossa voisi olla kaksikin maanantaita eikä ollenkaan perjantaita.

No miksikäs maailma kahden maanantain viikosta muuttuisi, sotkua vain tulisi nykyistäkin enemmän. Ekana porukka olis krapulassa ja tokana taas dokaamassa. Tai päinvastoin. Jostain syystä nää muut ihmiset ei tykkää sunnuntaista. Se on kuulemma tylsä päivä. Parhaat bileet on pidetty eikä seuraavista ole vielä tietoa. Koululaista alkaa ahdistaa aikainen aamuherätys, vanhempia töihin meno tai se, ettei ole töitä mihin menis. Tylsyys on tylsän ittensä korvien välissä, tuumii P.Mummo. Mummoa ei ahdista sunnuntai, silloinhan on lupa laiskotella, nääs sisäinen katkismus sanoo, ettei kotiaskareitakaan tarvii murehtia, kunhan nyt jotain syötävää saa järjestettyä.  

Pissismummo pitää maanantaita erinomaisena päivänä silitykseen tai mankeloimiseen, ikkunanpesuun tai sen suunnitteluun, talvivaatteiden tuuletukseen tai sen aikomiseen tähän aikaan vuodesta. Kirjastopäiväksi maanantai on erinomainen, samalla voi hakea tuoreen leivän lähileipomon myymälästä. Mummokansalaisena on aina mukava katsella väkeä, joka kiiruhtaa kuka minnekin, kun itsellä ei ole kiire minnekään.

  • Arkipyhät taitavat olla niin selkärangassa, että niistä en hämäänny. Tämä vapun jälkeinn perjantai sen sijaan näyttää vähän väliä hätkädyttävän. Onko siis taas viikonloppu… Vai onko tämä se ”toinen maanantai”?

    Aika raadollista kuulin aikoinaan ihmisten viikonlopuista, kun nuorisoamme toimi Saappaassa vuosia sitten. Perjaintait olivat kuulemma nuorilla silloin juhlimispäivä ja silloin nuoria voitiin viedä koteihinkin selviämään. Lauantaisin vanhemmat olivat kukkuukukkuu -tunnelmissa, joten aina ei ollut vastaanottajia..

    Kommentin jätti mm · perjantaina 2. toukokuuta @ 11:43

  • MM,
    Kuten huomaat tämän päivän postauksesta, näin juuri kävi mulle, vaikka vain simailtiin – ei siemailtu – kotivappuna. Olen jossain määrin huolissani tästä humalahakuisesta juhlimistavasta nuorisokulttuurissa. Jos se olisi vain vappuna, mutta kun se näyttää tulleen tavaksi viikonlopun vietossa yleisesti, ainakin osalla nuorisoa. Aikuisten esimerkki on yksi osa ongelmaa, mutta ehkä on myös yleistä elämän sisällöttömyyttä, arvokatoa?

    Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 2. toukokuuta @ 19:12

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.