Viime keväänä näihin aikoihin ihmettelin ohjelmaa, joka esitteli muutamien kuolevien ihmisten jättämiä  videoviestejä läheisilleen. Tänä keväänä Femmalla on esitetty Ruotsin tv:n keskusteluohjemaa Annas eviga, jossa taannoin oli puhe syöpään kuolevien pitämistä blogeista. Moni nuori ihminen haluaa nykyään tilittää kuvin ja sanoin yksityisen kohtalonsa, sairauden vaiheet ja kuolemanajatuksensa. Näillä kuolema-blogeilla sanottiin olevan kymmeniä tuhansia seuraajia Ruotsissa.

Annan alituiset (käännös!) on meikäläisen Inhimillisen tekijän tapaan keskusteluohjelma, jossa toimittajan kanssa estradilla on kolme ihmistä. Mainitussa kuolemakeskustelussa pöydän ääressä oli yksi bloginpitäjä ja kaksi eri alojen asiantuntijaa, pappi ja psykologi.  Mielestäni kirkon edustaja oli jäänyt johonkin omaan todellisuuteensa kuolema-asiassa. Saman havainnon olen tehnyt joskus kotimaisissakin ympyröissä. Ei kai kuolemasta tarvitse yrittää tehdä mitään mysteeriä. Se on looginen lopputulema fataalissa sairaudessa ja elämän sinfonian finaali. Asiantuntijathan ovat jo toisessa todellisuudessa, kaikki mitä sanomme, on oikeastaan otaksumaa.

Anna onnistuu mielestäni mainiosti luotsaamaan keskustelun tunnelmaa. Keskustelu on liikkuvaa ja kevyttä. Saman pöydän ääreen kutsutut osallistujat tulevat intiimille etäisyydelle toisistaan. Anna ei pyri mihinkään lopputulokseen eikä alleviivaa sanottua. Katsoja saa tehdä itse johtopäätöksensä.

  • Täytyypä kurkistaa itsekin Annaa. On hyvä, että joku aina väillä vihjailee ja arvioit näkemäänsä ja kuulemaansa…

    Kommentin jätti mm · tiistaina 1. huhtikuuta @ 19:14

  • mm, sen verran korjaan omaa tekstiäni, että kun sanon ’kevyttä’, tarkoitan keskustelun tapaa ja ilmapiiriä, en sisältöä. Meillä niin usein tahtoo mennä kovin totiseksi perimmäisistä puhuminen.

    Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 1. huhtikuuta @ 21:27

  • Olen huomannut tuon saman ”keveyden” muissakin SVT:n keskusteluissa. Onneksi ne näkyvät täälläkin Femmalta. Olen ymmärtänyt, että ne eivät näy koko maassa.

    Kommentin jätti mm · keskiviikkona 2. huhtikuuta @ 15:59

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.