Leidi K oli jäänyt flunssaansa potemaan, mutta me kolme olimme koolla. Ensin katsoimme koskettavan ja järkyttävänkin tositapauksiin perustuvan elokuvan Philomena, jonka pääosasssa on hurmaava Judi Dench. Tämä tarina ei jätä katsojaa kyyneleittä, onhan kyse vanhasta äidistä, joka koko ikänsä on ikävöinyt muualle adoptoitua poikaansa. Irtisanottu uutistoimittaja kiinnostuu vanhuksen tarinasta ja lähtee auttamaan etsinnöissä. Pojan elämän palapeli pääsee vähä vähältä rakentumaan äidin mielessä ja kun ympyrä sulkeutuu, löytyy paikka muistoillekin.

Tarvoimme sohjoisessa, sumuisessa ja tihkuisessa Stadissa Esplanadin kahvilan kautta Ritarihuoneelle, jossa on meneillään (16.2. asti) aatelissukuihin liittyvä kiinnostava näyttely. Mahtava sisääntuloaula ja portaikko, salin vaakunoiden peittämät seinät ja korkea tila sinänsä luovat heti erikoisen ja juhlavan tunnelman. Upean vanhan talon iso sali oli täytetty aatelissukujen historiaan liittyvällä esineistöllä. Käynti teki eläväksi Ruotsin vallan ajoilta peräisin olevien kuninkaan aateloimien sukujen laajan ja monitahoisen merkityksen maamme talous- ja kulttuurielämässä. Näyttelyssä oli paljon väkeä ja ruotsinkielinen puhe kajahteli kaikkialta. Tajusin yllättyneenä, miten monessa yhteydessä olen itsekin elämäni varrella tavannut näiden vanhojen sukujen edustajia. Jotain haikeaakin oli tunnelmassa, sillä Ritarihuone rappeutuu, kuten tasavaltalaisessa yhteiskunnassamme itse aatelisto kuihtuu sukupolvi sukupolvelta ja sulautuu hiljalleen valtaväestöön.

 • Satuin kuulemaan tuosta elokuvasta tehdyn esittelyn radiosta. Vaikutti kiinnostavalta. Kiitos Ellinoora vinkistä, kaikki ne vinkit joihin olet tutustuttanut ova koskettaneet syvästi.

  Kommentin jätti mehtäsielu · torstaina 13. helmikuuta @ 06:19

 • Tämän elokuvan valitsi leidi S, joten vinkit, joita toisiltamme saamme ovat yllätyslahjoja ystävältä ystävälle! Hyvää Ystävänpäivää sinulle, Mehtäsieluinen.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 13. helmikuuta @ 19:09

 • Ystävyys ei ole trendi
  se ei seuraa muotia,
  siitä ei saa korkoa, eikä eläkettä.
  Silti se on elämän paras sijoitus!

  Isosti halauksin ystävänpäivää toivottaen, t. Vilukissi

  Ps. aion käydä myös katsomassa saman elokuvan! Karehdin noita sinun ihania näyttelyitäsi. Maalla on kaikki tuollainen vain haaveissa.

  Kommentin jätti vilukissi · perjantaina 14. helmikuuta @ 12:18

 • Hei, Vilukissi, kiitos ystäväsanoista, olipa hienoa tekstiä. Ja halauksista! Haaveet ovat tärkeitä, joskus ne jopa käyvät toteen!

  Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 14. helmikuuta @ 18:27

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.