Kulttuurieliitti julistettiin kuolleeksi Hesarin Merkintöjä -palstalla. Oxfordissa on tutkittu, että kulttuurin kuluttajia on neljää sorttia: yksi-, kaikki- ja vähäruokaiset sekä passiiviset. Tutkimuksen mukaan ’yksiruokaiset’ käyttävät vain populaarikulttuurin palveluja. ’Vähäruokaiset’ käyttävät vain niukasti kulttuuripalveluja. ’Passiivisia’ ei kiinnosta ja ’kaikkiruokaisille’ kelpaa kaikki hömpästä oopperaan.

Mitähän porukkaa sitä itse edustaisi? Mitä korkeakulttuuri tai populaarikulttuuri tarkalleen ottaen onkaan, pitäisi tietää. Ainakaan kaikkiruokainen en ole, en myöskään e.m. määritelmän mukaan yksiruokainen. Jos korkeakulttuuri on oopperaa, ei juurikaan kiinnosta – jos balettia tai klassista musiikkia, ne kyllä ennen kaikkea muuta. Kirjallisuutta, teatteria, kuvataidetta, tanssitaidetta – kyllä kyllä.  

Eliitti hyväksyy vain korkeakulttuurin ja siihen kuuluakseen pitäisi ilmeisesti olla suurin piirtein kuollut. Kun en siis vielä ole, voin nirsoilla vapaasti ja nauttia valikoidusti myös populaarikulttuurista, jos se on tv-viihdettä, kevyttä musiikkia, musikaaleja, operetteja. Kulttuurinen noutopöytä on mieleeni, siitä voi valita sen mukaan mikä milloinkin sytyttää. Ja sellainenhan pääkaupunkiseutu juuri on: valinnanvaraa riittää.

P.S. Ja populaarikulttuurinen kannanotto: Cheek on ihana!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.