Tänään keskustelimme Katupappilassa anteeksiantamisesta pyytämättä. Se kun ei ihan helppoa ole, vaikka haluakin olisi. Joten kuten vielä jalomielisyyttä löytyy, jos loukannut osapuoli riittävän tosissaan pahoittelee sanojaan tai tekojaan ja pyytää anteeksi. Silti voi lipsahtaa tähän loukkuun: annan anteeksi, mutta en unohda. Anteeksianto mitätöityy.

Tämä on niin tuttua: toinen ihminen sanoo jotakin minuun liittyvää. Mitä sanotaan saattaa olla totta, väärinymmärrystä, muka huoletonta leikinlaskua, jopa tahallista ilkeyttä. Miten tahansa, mutta se loukkaa. Toinen ei tajua loukanneensa, ei piittaa tai on mielessään peräti tyytyväinen siitä, että osui ja upposi. Anteeksipyyntöä ei tule.Monelle meistä anteeksi pyytäminen on lähes mahdoton asia. Se vaatii nöyryyttä.

Pitäisikö antaa anteeksi vaikka toinen ei pyydäkään? Miten se on mahdollista? Mietin vaihtoehtoa. Pidän mielessäni kaikki loukkaukset. Kyllä niitä elämän mittaan aika kasa kerääntyy. Loukkausten kasaaminen sen aran kohdan suojaksi, johon sohaisut ovat osuneet, mädännyttää hiljalleen haavan. Se ei parane.

Tekisin itselleni hyvää, jos purkaisin loukkausten kasan ja antaisin anteeksi. Se on vastuunottamista omista haavoista. Kun ne pääsevät paranemaan, tulen vahvemmaksi siitä kohtaa, vaikka arpikin jäisi. Tahallisesti loukannut kantaa puolestaan ylpeytensä taakkaa, joka syövyttää herkkyyden ja eristää ihmisistä.

Kaikki anteeksiantaminen on rakkautta. Se ei tarkoita sitä, ettei esimerkiksi rikoksen uhriksi joutunut saisi hakea oikeutta ja vastuuttaa tekijää. Päinvastoin. Se tarkoittaa jälkien korjaamista, oman sisäisen eheytymisen prosessin saattamista alkuun.

 • Tärkeä aihe ihmisen elämänkulussa. On ankeata jäädä katkeruuden loukkuun ja sairastua siitä itse jollakin tavalla. Oman elämänlaatunsa takia kannattaa ottaa tavoitteeksi anteeksi antamisen. Tuntuu, että siinä voi olla tasoja, joita on vaikea selittää. Täysi anteeksiantamus vaatinee jotain ylhäältä tulevaa, jos loukkaus on ollut paha. Pieni asia voi unohtua, mutta isompi jää muistiin, vaikka kuinka pyrkisi anteeksiantoon. Minusta on hyväkin erottaa muisti ja anteeksiantaminen, muistille kun ei voi mitään.

  Kommentin jätti Annikki · torstaina 31. lokakuuta @ 09:20

 • ”on hyväkin erottaa muisti ja anteeksiantaminen”
  Niin, on tosiaan eri asia muistaako jonkin järkyttäneen tapahtuman, vai pitääkö sitä mielessään. Tärkeä näkökohta.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 31. lokakuuta @ 12:29

 • Anteeksiannosta jatkoin itsetutkistelua häpeän olemukseen. Miksi häpeämme asioita, tilanteita tai ominaisuuksia joille ei kerta kaikkiaan ole vaihtoehtoa. Miksi häpeän haava vuotaa vähintään yhtä herkästi kuin loukkauksen? Voiko häpeän unohtaa tai saada helpommin anteeksi kuin loukkauksen? Entä mitä tehdä sille huonosti paranevalle muistijäljelle jonka häpeä on raadellut?

  Kommentin jätti erakko · perjantaina 1. marraskuuta @ 00:19

 • Niin, miksi.
  Voiko häpeän haavaa muu parantaa kuin rakkaus.
  Annettu tai saatu. Annettu ja saatu.

  Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 1. marraskuuta @ 18:56

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.