Vanhusten viikko oli ja meni. Vanhuspalvelulaki astui voimaan. Nythän kaikki on hyvin? Saamme olla rauhassa siltä angstiselta puheelta, miten vanhojen käy tässä teknistyneessä yhteiskunnassa ja virtualisoituneessa maailmanajassa?

Ystäväni sisukkovanhus, jolla ei ole tietokonetta, kertoi hiuksia nostattavaa realitya laskujen maksusta pankissa, jonka palvelupisteet pakenevat yhä kauemmaksi. Sitten viime käyntini kerrostalon alaoveen oli asennettu numerolukko, vielä yksi koodi lisää vanhuksen muistettavaksi. Turvapuhelin on asennettu ja siihen on muistettava itse soittaa kerran kuussa tarkistuspuhelu, etteivät tule turhaan katsomaan ja laskuta siitä.

On totta, että useimmat vanhukset haluavat asua kotonaan niin pitkään kuin mahdollista.  Tosin käsitys siitä mahdollisesta saattaa olla erilainen vanhuksen itsensä kuin omaisten mielestä, kunnan tahosta puhumattakaan. Kotona asuminen näyttää käyvän vuosi vuodelta kalliimmaksi yksin asuvalle. Kunta on kyllä velvollinen järjestämään tarvittavat palvelut kotiin, mutta käytännössä kiristyvä kuntatalous panee säästämään palveluissa ja perimään kaikesta maksun varallisuuden mukaan.

Jos hyvin käy, kolmatta ikää on meillä kahdella vielä liki kaksikymmentä vuotta ennen kuin ehdimme vanhusikään. Miten lienevät asiat silloin? Sietää miettiä ajoissa mikä odottaa. Ei näytä varsinaiselta onnenpotkulta kuulua ’suuriin ikäluokkiin’.

  • Minua kyllä tämä voimakas kotipainotus pelottaa. Olen nähnyt avuttoman ihmisen turvattomuuden ja pelon suljetun ovensa takana. Mielenterveys- ja lastensuojelusektorien avohuoltopainotukset merkitsevät samoin monelle avun puutetta. On vaikea järjestää kattavia apumuotoja ihmisten omiin koteihin. Vanhukset kyllä lienevät pääosin avulle vastaanottavaisia, jos vain uskaltavat avata ovensa vaihtuville ja vieraille ihmisille.

    Kommentin jätti Annikki · maanantaina 21. lokakuuta @ 20:39

  • Kunnallisen hoivan kohteeksi määriteltynä ei tosiaankaan ole herkkua olla. Mainitsemasi pelon ja yksinäisyyden kokemukset tulevat usein esiin. Kotihoito vielä jotenkin toimii, jos asiakkaan aivotoiminta on kutakuinkin normaalia, mutta kun yksin asuvia muistisairaitakin pidetään kotihoidon varassa, se tuntuu heitteillejätöltä.

    Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 22. lokakuuta @ 19:09

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.