Menin osallistumaan valtakunnallisen vanhusviikon kunniaksi vapaaehtoistyön keskuksessa tarjolla oleviin juttuihin. Ikää ei kysytty, kaikille kävijöille tarjottiin ilmaiset pullakahvit ja halukkaille myös tutustuminen sähkömagneettiseen hoitoon, jonka kerrottiin vaikuttavan mikroverenkiertoon hiussuonistossa. No, tutustun mielelläni uusiin hoitomuotoihin, joihin on saatavissa riittävästi perusteltua ja asianmukaisesti tutkittua tietoa. Kahdeksan minuutin istunto ’sähkötuolissa’ tuntuikin antavan energiasysäyksen. Varsinaisten hoidollisten vaikutusten kerrottiin ilmenevän vasta sarjahoidon jälkeen.

Jalkahoitoon olin varannut ajan ennakkoon. Hoito tehtiin huolellisesti ja taidolla varsin edulliseen hintaan. Siinä samalla oli mahdollisuus mukavaan jutusteluun, joka liikkui sujuvasti aiheesta toiseen. Pidin myös miellyttävän alleviivaamattomasta tavasta, jolla hoidon ohessa sain yksilöllisiä vinkkejä jalkojen itsehoitoon.

Tutkin netistä minkätyyppisiä aktiviteetteja eri puolilla Suomea on tarjolla kuluvalla viikolla. Vakiotarjontaa näyttävät olevan jumalanpalvelukset kirkkokahveineen; juhlatilaisuudet puheineen, musiikkiesityksineen ja kahvituksineen; erilaiset kulttuuritapahtumat (näyttelyjä, teatteria, konsertteja). Suosittuja ovat myös yhteislaulutilaisuudet, tanssit, ulkoilutapahtumat ja seniorimessut.

Yllättävän moni kunta katsoo velvollisuudekseen järjestää terveysneuvontaa, mittauksia, luentoja, jumppaa vanhusten viikolla. Ei kuulosta kovin houkuttavalta kylläkään. Entäs tämä: ”Päättäjät tutustuvat vanhusten arkeen” ja ”Ilahduta vanhainkodin vanhusta”. Hajahtaa huonon omantunnon hoitamiselta.

Etsin tuoreempia ja houkuttavampia ideoita ja kas, niitäkin löytyy: Tietotekniikkapäivä SenioriSurffien nimellä, Soppaporinat katukeittiön äärellä, Avoimet ovet nuorisomestoihin, Wanhanajan Iltamat, Seniorimuotinäytös, Hemmottelutapahtumat.

Eräs kaupunkimme asettaman vanhusneuvoston jäsen kertoi, miten monia ehdotuksia he tekevät vuosittain ikääntyvien palvelujen parantamiseksi. Monet ideat eivät ole kalliitakaan. – Miten ne otetaan vastaan, kysyin. – Ehdotukset otetaan kiitellen vastaan, kahvit tarjotaan viestin viejille -ja sen koommin asiasta ei kuulu mitään. Se kyllä lannistaa, sanoi aktiiviseniori.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.