On tässä mukavassa elämänmuodossa harmin paikkakin. (Oh, että muinoin kuvittelinkin itselleni terveitä eläkevuosia ainakin kymmenkunta. Aina ei käy kuin haaveillaan.) Kolotusta piisaa. On pitänyt opetella tunnistamaan omat vaivansa ja kehittämään selviytymisen keinot.

Tiedetään ihmisen selkärangan nikamien välissä olevien rustojen toisinaan luiskahtavan osittain koloistaan. Sen tuntee jatkuvana liikekipuna. Kivutonta asentoa ei tahdo löytyä. Särkyyn kipulääkettä, varovaisia venytyksiä ja sopivasti liikettä ja lepoa. Kerran olen tämän helvetinkivun kokenut. Moni on joutunut kirurgiltakin apua hakemaan, minä en vielä.

Tiedetään selän nikamavälien ihmisen ikääntyessä myös madaltuvan. Silloin saattaa jalkaan kulkeva isciashermo jäädä joskus puristuksiin. Sen tuntee siitä, kun äkkinäinen terävä kipu pysäyttää liikkeen. Tulee tunne, että jalka ei pidäkään. Sanon vaivaani temppujalaksi. Taas tarvitaan venytyksiä ja sopivasti liikettä ja lepoa. Tähän ei kipulääke ehdi eikä lääkäri mahda mitään.

Selkä ei ole luotu tikkusuoraksi, nivellys auttaa monessa menossa. On hyvä, että harmit ovat vielä ajoittaisia eikä jatkuvia. Liikehoidoista löytyy apua. Kiropraktikot ja osteopaatit ovat harminpaikkalaisen pelastus.

 • Toinen harmipaikkalainen toivottaa hyvää viikonloppua! Hän ei saanut ensimmäistäkään tervettä eläkevuotta, mutta sinnitelkäämme yhdessä.

  Kommentin jätti Liisa · lauantaina 7. syyskuuta @ 16:55

 • Näin teemme. Myötätuulta!

  Kommentin jätti Ellinoora · lauantaina 7. syyskuuta @ 19:06

 • Minulla tuota selkävaivaaa on ollut jo parikymmentä vuotta, tuttua siis. Mutta tekee aina mieli jakaa apukokemusta: vesivyöjumppa tai – juoksentelu, jos madaltumat ovat alaselässä. Minulla oli 4. Ja 5. nikaman välissä pullistuma, joka vetäytyi koloonsa, kun vesivyöjumppa nosti vyötäröltä ja alaselän nikamat saivat valua väljempään asentoon. Ei tarvinnutkaan leikata. Kaki kuukautta kyllä kului aikaa. Tätä kuntoutusta tarvitsen jatkuvasti uusien takertumien estoon. Saa kokeilla!

  Kommentin jätti Annikki · sunnuntaina 8. syyskuuta @ 19:31

 • Kiitos vinkistä, kaikki neuvot ovat kokeilemisen arvoisia. Vesijuoksu on kokeilematta.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 9. syyskuuta @ 21:00

 • Yksi vinkki lisää: McKenzie fysioterapian (Mdt) yksinkertaiset ideat voivat auttaa dramaattisestikin välilevyjuttuihin. Itsekin olen saanut apua.

  Kommentin jätti ansku · sunnuntaina 15. syyskuuta @ 19:38

 • Muistin juuri, että sinulta olen tämän kuullut ja kerran etsinytkin mdt-terapeuttia silloin kuitenkaan löytämättä. Kiitos, kun muistutit, yritän uudestaan.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 18. syyskuuta @ 22:09

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.