Kuvittelin joskus, että lapsi kasvaa itsestään, vanhemman tehtävä on mahdollistaa, ohjata ja tukea kasvua. Nykyään näyttää siltä, että vanhemmat kokevat tehtäväkseen valmentaa lasta kilpailemaan parhaasta paikasta auringossa ja osaamaan asiat ennen aikojaan.  – Riittääkö kaikille ensimmäisiä sijoja?  

*

Ei ole helppoa olla opettaja. Haluaisi aidosti jakaa tietoa ja ohjata tiedon lähteille, innostaa ja innostua. On saanut siihen parhaan mahdollisen valmennuksenkin. Vaan todellisuudessa pitäisi saada kaikesta muusta kiinnostuneemmat tai mistään kiinnostumattumattomat oppilaat miten kuten pysymään agendalla tai edes luokassa. Pitäisi osata hallita kaoottista laumaa, jossa aina joku riehakoi niin, ettei toistenkaan oppimisesta mitään tule. Pitäisi sietää henkilöönsä kohdistuvaa irvailua provosoitumatta. Keinotkin on, mutta saako niitä käyttää.  – Kuinka kauan meillä on opettajia tätä menoa?

*

Vanhus puhkesi puhumaan maattuaan viisi vuotta mykkänä petissään, meluaa iltapäivälehden lööppi. Tämän ihmeparanemisen sai aikaan lääkäri, joka ymmärsi hallitusti purkaa liiallisen ja tarpeettoman lääkityksen.  – Mitenköhän paljon meidän vanhainkodeissamme ja vuodeosastoillamme makailee hiljaisiksi lääkittyjä muumioita elävien vanhusten paikoilla?

*

 

  • Kaikissa asioissa mennään laidasta laitaan. Ennen saattoivat opettajat käyttää mielivaltaa kenenkään puuttumatta asiaan. Nyt kuulee opettajilta, että edes kiroiluun ei kaikkien vanhempien mielestä saisi puuttua. Lapsesta tulee valtaa käyttävä onneton tyranni, jos kotona eikä koulussa uskalleta puuttua käyttäytymiseen. Lapsi ja nuori on tasapainoisin, jos hänellä on hyvät rajat pitävät aikuiset ympärillään. En tiedä, miten television lapsityranni- ja supernanny- ohjelmia oikein tehdään, mutta valaisevaa niiden katsominen on.

    Kommentin jätti Annikki · tiistaina 7. toukokuuta @ 11:13

  • Enemmän rajat-on-rakkautta kuin rajatonta rakkautta!

    Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 8. toukokuuta @ 20:00

  • Ajatuksia herättäviä riekaleita! Tuntuu, että yhteiskunta vain kovenee, vaikka on vaikea uskoa löytyvän ihmistä, joka ei kaipaisi pehmeyttä.

    Kommentin jätti Hilbert · keskiviikkona 15. toukokuuta @ 17:52

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.