Michael Baranin kirjoittama ja ohjaama näytelmä ”Aie” Kansallisteatterin Willensaunassa on ollut loppuunmyyty ilta toisensa jälkeen. Myyntiä lienevät edesauttaneet eniten yleisön rakastamat seniorinäyttelijät Seela Sella ja Ismo Kallio, mutta näytelmän juonen kannalta oleellisena myötäparina ovat lahjakas Kreeta Salminen ja aina luotettava Markku Maalismaa sekä Olli Kortekankaan säveltämä vahva musiikki, jota tulkitsi Jukka Nykänen.

Willensauna ei ole kovin mukava teatteritila ainakaan yleisön kannalta. Yleisön lämpiö on äärimmäisen ahdas, salissa on synkkää. Ihmiset haahuilevat puolipimeässä paikkaansa etsiskellen ja tuolit puuduttavat istujansa.  Kimmo Viskarin viitteellinen lavastus ei juuri silmänruokaa tarjoa. Näytelmässä ei ole väliaikaa ja kaikki esittäjät ovat koko ajan näyttämöllä. Juonen kuljetus siirtyilee vuorotellen parilta toiselle, toisen parin muuttuessa siksi ajaksi suolapatsaaksi. Ei oikein onnistunut ratkaisu, kokonaisuus tuntui laahaavalta ja ponnettomalta.

Näytelmän teksti on kyllä ajatuksia herättävä puheenvuoro ihmisarvosta, rakkaudesta ja pettymyksestä, ihmisen oikeudesta päättää elämästään. Ja Seela Sella on oma hurmaava itsensä!

  • Kävin katsomassa tuon näytelmän joulukuussa ja pidin siitä kovasti. Paikka ei kyllä ollut paras mahdollinen. Yläkerran äänet kuuluivat alas välillä häiritsevästi, mutta näyttelijät tekivät loistavat roolit. Myös aihe oli minusta äärimmäisen mielenkiintoinen. Miten ihminen päättää lopettaa elämänsä, mutta ei sitten kuitenkaan…..ohjataanko meitä muualta miettimään, että vieläkö olisi kuitenkin jotakin nähtävää?

    Kommentin jätti Sari · keskiviikkona 13. maaliskuuta @ 11:32

  • Teatteritilalla on merkitystä katsojan kannalta, kun istutaan kaksikin tuntia paikoillaan tuolin pitää olla hyvä istua ja ilmanvaihdon hyvä. Willensaunan yläpuolella olevan Pienen näyttämön kopinaa tosiaan kuului. Esitykset varmaan poikkeavat toisistaan yleisön ja esiintyjien vuorovaikutuksesta ja näyttelijöiden omasta vireystilasta riippuen. Minä odotin esitykseltä enemmän.

    Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 15. maaliskuuta @ 10:24

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.