Toim. Johanna Hurtig ja Mari Leppänen; Maijan tarina                              Kirjapaja 2012

Kirjassa ’Maijana’ esiintyvä nainen kertoo anonyymisti oman tarinansa ja sitä kommentoivat psykoterapeutti Eero Salin, luterilaisesta etiikasta väitöskirjaa tekevä teologi Heikki Nenonen, sosiaalityön professori Merja Laitinen ja lastensuojelutyön tutkija Johanna Hurtig. Kysymys on lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. ’Maija’ kuuluu vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piiriin ja on eri tavoin turhaan koettanut saada sekä lapsuuden perheensä että uskonyhteisönsä apua ja tukea kokemalleen.

Maijan tarina on kauhistuttavan ankaraa luettavaa. Kokemukset ovat vakavasti traumatisoineet kertojan sekä fyysisesti että psyykkisesti. Tarina nostaa näkyviin seksuaalisen hyväksikäytön uhrin vaikeuden saada yhteisössään tukea ja erityisesti uskonlahkon kyvyttömyyden käsitellä piirissään ilmenevää pedofiliaa.

Kirja sai Vuoden 2012 Kristillinen kirja -palkinnon.

*

Jukka Pakkanen; 50-luvun sanakirja                      Like 2012

Nostalgisia pikku juttuja kyseiseltä vuosikymmeneltä. Näitä oikeastaan parhaiten ymmärrät, jos olet syntynyt ’suuriin ikäluokkiin’. Kirja on mainio pitkän proosan välipalaksi.

*

Jenni Haukio; Paitasi on pujahtanut ylleni (1999) ; Siellä minne kuuluisi vihreää ja maata (2003) Savukeidas 2.painos 2012

Jenni Haukion esikoiskokoelma Paitasi on pujahtanut ylleni voitti Runo-Kaarina 1999 -palkinnon ilmestymisvuonnaan. Runot tuntuvat minusta jotenkin pikkusieviltä. Toiseen kokoelmaan Haukion oma ääni tuntui vahvistuneen ja runoissa alkaa olla sisältöä. Rakkausteeman ympärillä ne silti edelleen paljon pyörivät. Lukiessa minua häiritsi median luoma mielikuva kirjoittajan posliininukkemaisesta olemuksesta kulkemassa isänsä ikäisen presidenttipuolison vanavedessä. Julkisuus voi olla rasite kirjailijalle tälläkin tavalla, ajattelen, ja muistan samantapaisia fiiliksiä Katariina Souria lukiessa.

*

Veikko Huovinen;  Luonnonkierto                          Siltala 2012

Professorin arvonimellä kunnioitettu kirjailija kuoli vuonna 2009. Luonnonkierto on postuumi teos,  pöytälaatikoista löytyneitä novelleja ja pakinoita vuosilta 1950-2001. Huovinen oli eräänlainen Kainuun sinisten vaarojen Konsta Pylkkänen, miehisiä ajatuskulkuja ja selkosten vääräleukaista huumoria viljelevä kirjailija. Ajankohtaisia kommentoivat jutut tuntuvat jo vanhentuneilta, mutta humoristinen katsanto ihmiselon omituisuuksiin riemastuttaa yhä.

*

Tiina Raevaara          Hukkajoki    Teos 2012

Kolmeen jaksoon jaettu tarina ihmisistä, joiden suhteet ja suhteiden seuraukset paljastuvat vähitellen. Kustantaja luonnehtii teosta mysteeritarinaksi. Mysteeriä on mielestäni vähän liikaakin; näkyjä nähdään ja ääniä kuullaan. Tapahtumat vyöryvät näennäisen kiihkeästi, usein öiseen aikaan. Metsä, joki siltoineen ja koira ovat pääosassa, mutta tapahtuminen ei kaikin osin saa selkeitä perusteita. Trilleriksi asti tästä tarinasta ei oikein ole ja romaaniksi käänteitä on liiankin kanssa. Henkilöt painiskelevat väkevien tunteiden kuohuissa ja niiden kuvaamisessa kirjailija on parhaimmillaan.

*

Karin Ehnrooth         Vinoon varttunut tyttö   suom. Riie Heikkilä            Gummerus 2011

Kansallisen sotahistoriamme ikonin ja tanskalaiskreivittären tytär kirjoitti terapiakirjan lapsuudestaan ja nuoruutensa vaikeista vuosista. Pitkään mietin, miksi tämmöinen julkaistaan. Sivuilla on paljon katkeruutta, ristiriitaisia tunteita vanhempia kohtaan. Itsensä kaltoin kohdelluksi kokenut tytär kieputtaa tunnevyyhtiään. Kertomukset toistuvat ja alkavat pian tuntua kovin intiimeiltä. Ehkä kuitenkin parempi näin kuin skandaalilehdistön revittävänä? – Kysymykseen, miksi tämä julkaistiin, en löytänyt vastausta.

**

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.