Sunnuntain Hesari esitteli muutaman kuvan ja toimittajan näkemyksen Design-museon Koti ja paikka -näyttelystä. Museot taitavat olla yksi nykyihmisen harvoista  turvapaikoista ajassa, jonka vinhaa kiitoa voi hillitä palaamalla hetkeksi pysyvien arvojen äärelle. Trendit tulevat ja menevät, muotoilukieli muuttuu ja tekniikka kehittyy, mutta kauneuden ja toimivuuden yhdistelmä on muuttumaton arvo.

Aikamme on antanut designille jotenkin korkeakulttuurisen leiman, vaikka alun perin on ollut kysymys minkä tahansa tarve-esineen teolliseen tuotantoon tähtäävästä muotoilusta. Näyttelyssä on esillä huonekaluja, astioita, vaatteita, sisustustekstiilejä eri aikakausilta. Monen esineen kohdalla voi todeta, että onnistunut muotoilu saa tuotteen pitämään pintansa vuosikymmenestä toiseen ohimenevien muoti-ilmiöiden tulvassa.

Leidikvartettimme kävi tutkailemassa näyttelyä ja innoittumassa vallan mainioista uudissanoista, joilla tuttujen esineiden kokoelmaa oli ryhmitelty. Jos kahvipannu kuuluu sarjaan ”sisältimet”, voisiko sohva sitten olla ’sisustin’? Museokaupasta löysin kaipaamani sopivankokoisen ja mainiosti muotoillun sisältimen, johon mahtuu kampa, (huulipuna), silmälasikotelo ja kännykkä.

 • Sisältimen…tosi hyvä sana! Olet oikeassa kaikesta tuosta, mistä kirjoititkin!

  Kommentin jätti vilukissi · torstaina 15. marraskuuta @ 17:08

 • Pohdimme siellä sitäkin, mikä on sisältimen nominatiivi yksikössä ja päädyimme siihen, että se on sisällin. Sisältimien esittelyryhmässä oli kaikkia kodin tavaroita, joissa voi pitää jotain tarpeellista ainetta. Tulitikkulaatikkokin siis on sisällin. Vaatteet ovat pukimia, mutta miten on, onko saapas kuitenkin myös sisällin?

  Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 16. marraskuuta @ 18:15

 • Uudissanojen kanssa alkaa olla ihan pihalla. Parinkymmenen vuoden takaa muistan, miten sovellutus-sanaa lyhennettiin sovellukseksi, -illinen-loppuisia adjektiiveja lyhennettiin myös. Jotkut sanat jäävät elämään, toiset eivät. Miksi meille ei kelpaa sana ´muotoilu´, vaan valitsemme hienomman (?) anglosaksisen ´design´-sanan?

  Kommentin jätti Liisa · sunnuntaina 18. marraskuuta @ 15:20

 • Kyllä sitä inglismiä riittää nykyään joka lähtöön, ennen oli vain svetisismejä. Onhan Helsinginkin ’hienompi’ olla design-pääkaupunki kuin muotoilu-sellainen.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 20. marraskuuta @ 23:12

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.