Kuopuksen ja Rakkaansa kanssa keskusteltiin sunnuntain lounaspöydässä taannoin aiheesta ensi lumi. Kielestä kiinnostuneena ihmisenä kysäisin kirjoittaisiko media-alan ammattilainen ensi lumen yhteen vai erikseen. – Yhteen, vastasivat molemmat. Hämmästytin heidät paljastamalla, että nämä sanat kirjoitetaan erikseen. Vain adjektiivit (esim. ensiluokkainen) tai erityismerkityksiset (esim. ensiapu) kirjoitetaan yhteen.

Olen aika ylpeä kielentajusta, jonka takoi kallooni legendaarinen rehtorimme Väinö Nerkko Lapsuusmaan yhteislyseossa 1960-luvulla. En pyri korjaamaan toisten tekemiä virheitä – niitä tulee itsellekin – mutta yritän huolehtia oman kieleni oikeellisuudesta. Tarkistuslähteenäni käytän Otavan Hyvää suomea -opuksen neljättä painosta vuodelta 2006. Viimeksi jouduin tarkistamaan numeroluvun taivutusta tekstissä. Laatuproosan lukeminen auttaa kielikorvan pysymistä kunnossa.

 • Hämmästytitpä minutkin. Oppia ikä kaikki!

  Kommentin jätti Ansku · keskiviikkona 7. marraskuuta @ 22:37

 • Olen aina ollut sitä mieltä, että minulla on hyvä kielikorva ja hallitsen yhdyssanat, mutta tuossa on kyllä itsellenikin tullut virhe….

  Kommentin jätti Sari · torstaina 8. marraskuuta @ 08:49

 • Olen huomannut, että laatulehtien toimituksissa pyritään myös oikeakielisyyteen. Sosiaalinen media onkin sitten oma villi ryteikkönsä. Mitä enemmän ryteikössä rämpii sitä helpommin kielikorva tottuu virheisiin. Jokaista pilkkua ei ole syytäkään syynätä, kunhan pääasiatkin hallitsisi.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 8. marraskuuta @ 09:38

 • Kielitoimiston sanakirjan mukaan ensilumi voidaan kirjoittaa sekä yhteen että erikseen. Sana ensi on taipumaton adjektiivi, jollaisia ovat myös esimerkiksi pikku, tosi, ihme ja eri. On monesti melko tulkinnanvaraista, muodostavatko nämä taipumattomat adjektiivit toisen sanan kanssa sanaliiton (erikseen kirjoitettavan ilmauksen) vai yhdyssanan.

  Kommentin jätti Laura · torstaina 8. marraskuuta @ 21:39

 • Näinpä kieli muuttuu ja eri lähteistä voi saada ristiriitaista tietoa. Luin jostain, että vähitellen on alettu hyväksyä alkaa-verbistäkin alunperin virheellinen muoto alkaa tekemään.

  Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 9. marraskuuta @ 18:54

 • Alkaa tekemään tuntuu kyllä aika pahalta. Pitää vähitellen opetella sietämään sitäkin, kun sanontaan törmää niin kovin usein.

  Kommentin jätti Vallaton · sunnuntaina 18. marraskuuta @ 19:52

 • Niin juuri. – Tänään varmistin erääseen tekstiin, että kehottaa on edelleen ilman i:tä. Sitäkin sanaa näkee kehoituksena.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 19. marraskuuta @ 18:51

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.