Nykyään – erityisesti talkoopäivän jälkeen – olen alkanut mielessäni kyseenalaistaa asumismuotoamme. Muutos ajattelussa on syntynyt fyysisen kautta. Vaikka olemme jakaneet osaltamme talkootehtäviä useammallekin päivälle, joudun pitämään talkooviikon ponnistusten jälkeen toisen viikon jpk:ta.

Taloyhtiössä on kymmenen asuntoa, joista yhdeksästä oli nytkin väkeä puuhaamassa yhteisen viihtyvyyden hyväksi talkoolauantaina. Fiilis oli mitä parhain, kun sääkin suosi tällä kertaa. Miehet tekivät pihassa perusparannustöitä, naiset haravoivat lehtiä ja siivosivat pyörävajan, työkaluvajan ja roskiksen. Työnjohtoa ei tarvita, kun porukka tuntee toisensa. Jokainen tarttuu mihin parhaiten luontuu. 

Meillä on mukava taloyhtiö, jossa on ihanteellinen asukaskoostumus. Lieneekö sitä ajateltu jo suunniteltaessa, kun on tehty erikokoisia asuntoja kaksioista aina viiden huoneen koteihin. On eläkeläisten tuomaa levollisuutta ja asutun tuntua päivälläkin, keski-ikäistä työssäkävijää ja lapsiperheiden eloisuutta. On kissaystävällinen pariskunta ja koiraihminenkin. 

Rivitalon päätyasunnossa on hyvät puolensa ja muutkin. On rauhaa ja tilaa ja hyvä seinänaapuri. Talon päätyistutukset ja nurmikko vain tuppaavat jäämään päätyasujan huoleksi vaikka talonmiesvuoro kiertää.  Vastapainoksi talvisten lumimyräköiden jälkeen kolaus ei jää yksin kenenkään talonmiesvuorolaisen niskoille, siihen tulee aina apuvoimia. 

Nämä jpk:t toistuvat myös oman pihan hoitovaiheiden jälkeen. Miten kauan tätä jaksaa? Edellinen eläkeläispari lähti talosta vasta 80:n ikävuotensa tietämissä eikä ehtinyt koskaan kotiutua kerrostaloon. Kotiutuisinko minä, kun olen aina halunnut asua maan pinnalla?

 • Yksi ratkaisu on ostaa pihanhoitopalvelua yrittäjältä tai naapurilta eikä yrittää tehdä kaikkea itse. Tämä tuli mieleen, kun eräs pariskunta muutti kerrostaloon, kun mies ei enää uskaltanut kiivetä puhdistamaan omakotitalon rännejä. Ei kuulemma ollut tullut mieleen, että joku muu voisi tulla sen tekemään. Kerrostaloissakin on muuten juuri samanlaisia pihatalkoita kuin kuvasit ja haaste osallistua jatkuvasti istutusten hoitoon, ainakin oli siellä missä me asuimme.

  Kommentin jätti Annikki · maanantaina 15. lokakuuta @ 23:31

 • Naapuriapua on meillä kyllä mm. ränninputsauksissa, kukkien kastelussa ja talonmiesviikkovuoron vaihdossa harrastettukin. Aika ajoin on raskaampaa talkootyötä – niin kuin tänä syksynä – ja mies on ollut kovilla. Luulen, että se on sisu tai jokin, joka ei anna periksi kovin helposti kysyä ulkopuolista isompiin hommiin. Perhetalkoopäiviä sitten on saatu pojilta oman pihan töihin joskus, mutta kun heilläkin on omien kotitalojensa työt…
  Olen myös ajatellut, että eri taloyhtiöissä on erilainen talkoohenki, meillä se on mukava, jos jaksaa osallistua. Sanomista tuli vuosia sitten, kun oli yksi asukas, joka ei osallistunut talkoisiin eikä hoitanut talonmiesvuoroaan. Niinhän se taitaa olla, että missään ei pääse pakoon omaa vastuuntuntoaan.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 16. lokakuuta @ 12:02

 • Olet oikeassa tuon päätyhuoneiston osalta. Asun osan viikosta just sellaisessa ja kummasti vaan just se osa puutarhasta ja isoista lehtimääristä jää meidän vastuulle. Puiden leikkaukset, haravonnit, naapuritontin lehtikuusien havut, mäntyjen kävyt…ei useinkaan tunnu syksyllä kivalta. Päätin kanssa, etten minäkään puutu sitten toiseen päätyyn, hoitakoot ne sitten omansa. Jotenkin vain tuntuu,e ttä töitä on enemmän kuin keskellä asuvilla. (onneksi välit ovat kunnossa). Osan viikkoa olen kerrostalossa ja asuntoni on kahdessa tasossa…ja tiedän kulkevani ”ilmassa”, kun käveln yläkerrassa. Siihen en totu koskaan. Taitaisin kanssa olla se maanpäällä tallusteleva tyyppi.

  Kommentin jätti vilukissi · keskiviikkona 17. lokakuuta @ 19:22

 • Minua naurattaa…kirjoitin sinulle, miten olet oikeassa olet päädyssä asuvien suuremmasta työmäärästä yms. ja kerroin kokemuksiani kerrostalossa amuisestakin…ja sitten kun lähetin viestini, niin systeemi sanoi, että ”taisit jo sanoa samat asiat”…ja mikään ei lähtenyt eteenpäin. Heh

  Kommentin jätti vilukissi · keskiviikkona 17. lokakuuta @ 19:24

 • Vilukissi, no nyt naurattaa minuakin, miten tuon sait aikaan! Tämäkö blogin suodatin sulle kommentoi vai oma päänsisäinen systeemisi??
  Asiaan. Totta se on, että keskellä riviä asuja pääsee vähemmällä. Joissakin asioissa se on niinkin, että jos sattuu olemaan (vuorollaan) taloyhtiön hallituksen pj, on vielä enemmän yhteistä huolehdittavaa, kuten yleisavain ja unohtajien auttaminen kotiinsa, erilaisten kysyjien opastaminen oikealle ovelle ym…
  Apua jos olisi vielä kahden asunnon asiat…

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 17. lokakuuta @ 21:23

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.