Yst. Sosiaalineuvos ( 85 v) oli taas kohentanut terassinsa talviteloiltaan kesäkuntoon. Sain perinteisen kutsun terassin avajaisiin. Jos olivatkin menneiden talven pakkaset korjanneet pihaan istutetun kirsikkapuun, oli ikuisen nikkaroijan itse kehittelemä vesiallas suihkuineen sen sijaan saanut lisää volyymia. Vieno veden ääni pikkuisessa kaupunkipihassa onkin varsin viihtyisä elementti.

Kotimaisen politiikan ja kirkollisen tilannekatsauksen ohessa puhe liikuskeli nyt enemmän kuin ennen henkilökohtaisissa ikääntymisilmiöissä. Yst. Sosiaalineuvos kirjoittaa edelleen kolumneja alansa julkaisuun ja kysyy usein mielipidettäni jutuistaan. (Olen siitä hyvin otettu.) Viimeinen käsitteli virkeänä pysymistä sekä vanhustyössä että ikääntyneiden elämässä. ”Vireys piilee aivoissa ja asenteissa” julisti jutun otsikko.

Ystäväni valitti, ettei enää jaksa käydä alan seminaareissa, koska siellä ei kuule mitään uutta. Puuhataan projekteiksi aikojen saatossa jo tutkittuja ja kehiteltyjä ideoita, toisin termein vain. – ”Ei kai pyörää tarvitse uudestaan keksiä”, hän murisee.  – ”Mutta jos ne haluavatkin päivittää vanhat ja hyvät ideat uuteen, ajanmukaiseen kuosiin, kohennathan sinäkin kierrätysmateriaalilla vesielementtiäsi.” (Yhteistä naurua.)

Kommenttina juttuun, korostin vielä fyysisen kunnon merkitystä vireyden ylläpitämisessä. Ihminen ei elä vain päässään, vaikka aivot ovatkin toimitusjohtajana. Asenteena uteliaisuus ja uusien asioiden omaksumisen halu on vireyden säilyttämisessä A ja O – siitä olimme yhtä mieltä. Ja vanhuuden tuomat rajoituksetkin voi hyväksyä, valitusta syntyy vähemmän ja positiivista energiaa vapautuu.  

 • Aivan, kunpa saisi olla kotona hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään, uteliaana ja energisenä ja muistinsa melkoisen säilyttäneenä. Ja sitten vasta, kun muistikin menee, jotuis ijonnekin muualle.

  Kommentin jätti vilukissi · tiistaina 29. toukokuuta @ 17:36

 • Ystäväpiirissäni sattuu olemaan kolme kahdeksankymppisensä jo ylittänyttä henkilöä, joita sanoisin esikuvallisiksi. Kukaan heistä ei ole säilynyt terveysongelmilta, mutta vireitä ovat ja puuhakkaita kukin tahollaan. Sekin todistaa, että asenne on tärkeä.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 29. toukokuuta @ 17:58

 • ”Vireys piilee aivoissa ja asenteissa”. Hyvä!!
  ”En ole päättänyt olla enää kehittymättä” julisti Obeesiakin blogissaan.

  Tuosta kierrätysmateriaalista olen samaa mieltä. Kun sen vielä oppisi, että kun vastaan tulee ikivanha oppi uudelleen kierrätettynä, osaisi aina innostua ja sanoa idean tuojalle, että olipa hyvä idea… (Tämän opimme lähetystyössä. Vasta kun ihminen todella oivaltaa jotain itse, hän alkaa tuota ”uutta” ideaa käyttääkin.)

  Kommentin jätti mm · lauantaina 2. kesäkuuta @ 13:22

 • Uuden sukupolven projektisammon tuotosten äärellä vanhemman polven asenteet punnitaan. Oivaltamisen iloa ei kannata murskata kaikkitietävällä asenteella. Jospa uudelleen keksitty pyörä toimii sittenkin paremmin, vaikka perusidea olisi kierrätetty.

  Kommentin jätti Ellinoora · lauantaina 2. kesäkuuta @ 21:46

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.