Taannoin päätin tympeän teatterikokemuksen jälkeen, etten Kansalliseen enää tuhlaa aikaani enkä eurojani ennen kuin meininki muuttuu. No, on se muuttunut – pääjohtajan vaihdos on mukavasti tuulettanut ohjelmistoa ja perusporukka venyy ihmeesti.

Ken on Saisionsa lukenut, voi vain todeta, että tuttua kamaa tämä. Mutta ajoitus on täydellinen, aihe kutkuttelee yhteiskunnan hermoa. Saisio on valinnut tyylilajiksi anarkistisen farssin ja Jussi Tuurnan musiikki on oleellinen osa näytelmän sanomaa.

Julistavat näytelmät teatterissa ovat periaatteessa yhtä vanhanaikaisia kuin pauhaavat saarnaajat kirkossa ja poliittisten agitaattorien melske muinaisilla työväentaloilla. Huutava laulutyyli toi mieleen Lapualaisoopperan ajat. Äänenkäyttö ja fyysinen nujakointi venytti varmasti esittäjien voimavarat äärimmilleen, kun näytelmä vielä on ylipitkä. Huoletta olisi muutaman historian henkilön voinut tipauttaa esitysversiosta -tällaisena kokonaisuus jätti ylipursuvan vaikutelman ja vei tehoa.

Toteutuksessa on hyviä osajakoja ja draamaoivalluksia. Johannes Holopaisen ottaminen Teatterikorkeakoulusta vaativaan päärooliin tuottaa loistavan roolityön.  Hänen ilmaantuessaan näyttämölle Moritzina syntyy suorastaan messiaaninen hetki, täydellisempää Michel Angelon David-vaikutelmaa on vaikea kuvitella. Juha Muje kirjailijan roolissa on suvereeni ja Rea Mauranen omatuntonsa kanssa keskustelevana poliitikkona kuin ilmetty esikuvansa. Suvaitsevaisuuskeskustelu aitiosta toiseen on herkullinen yksityiskohta. Kiekkojätkät ja pienet joutsenet kutkuttavat nauruhermoa.

Saisio onnistuu säilyttämään aiheen kipeänvakavan pohjavireen tekemättä aiheesta raskasta tai naurettavaa. Huutamisen vastapainona muutama hiljainen laulu olisi luonut kontrastia ja rauhoittanut melskeistä yleistunnelmaa. – Tämä on nähtävä.

*
PS. Mietin vielä mikä oli fokus, mihin näytelmällä pyrittiin. Nostamaan keskustelua? pitämään teema aktuellina? vaikuttamaan asenteisiin? Homovihamieliset tuskin hankkiutuvat näytelmää katsomaan. Toisaalta yleisössä oli havaittavan runsaasti nuoria sekä mies- ja naispareja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.