Itsenäisyyden ajan alussa kansakoulua käytiin neljä luokkaa ja yksi jatko-opetusvuosi.  Äidin ja isän kansakouluaikainen oppilaskirja tuli vastaan muistojen lippaasta.  Kirjat ovat kovakantisia, julkaisija Koulutarpeiden keskusliike Oy Helsingissä. Kirjan ensimmäisellä sivulla on painettu motto tällä tavoin: ”JUMALAN pelko on viisauden alku”.

”Ohjeita oppilaille:
– – –
3. Kulje matkoillasi siivosti ja tervehdi vastaantulijoita! Älä tunkeudu matkustavaisten rattaille tai rekiin. Älä heittele kiviä, älä melua tiellä taikka pysähtele telmimään, ettei koulu saisi moitteita sinun tähtesi. Vältä luvattomia teitä ja erittäinkin heikkoja jäitä, joihin moni on hukkunut.
– – –
5. Tule kouluun kasvot ja kädet puhtaiksi pestyinä, pää kammattuna ja vaatteet siistittyinä. Saavu määräajalla kouluun; pyyhi jalkasi; liiku hiljaa ovissa; riisu päällysvaatteesi naulaan; tervehdi huoneessa olijoita ja kellon soidessa käy siivosti paikallesi!
6. Ole opetustunnilla hiljainen ja harras. Muista, että ensimäinen menestymisesi ehto on opetuksen tarkka seuraaminen.
– – –
8. Käy välitunneilla ulkona raittiissa ilmassa sään mukaan puettuna ja älä siellä seisoskele, vaan ole vilkkaasti liikkeellä: sillä raitis ilma ja liikunto ovat terveytesi tärkeimmät ehdot.
9. Hoida huolella omiasi ja koulun kapineita! Älä hukkaa tai turmele, mitä sinulle on annettu käytettäväksi, äläkä kouluun kuljeta luvattomia tavaroita. Älä tahraa tai muuten turmele kirjojasi, vihkojasi, vaatteitasi, koulupöytääsi eikä muita koulun esineitä, sillä vanhempasi kuluttavat muutenkin paljon sinun tähtesi!
– – –
11. Vanhempasi ja opettajasi näkevät sinusta paljon huolta ja vaivaa. Ole siis heille kuuliainen. Karta valhetta ja vilppiä! Rakasta totuutta ja rehellisyyttä!  Näin vartutat itsesi kunnon kansalaiseksi työskentelemään isänmaasi hyväksi ja Jumalan kunniaksi. ”

  • Hyvät neuvot silloin ollut, vois ehkä olla tarpeen nykyäänkin?!

    Kommentin jätti Ansku · tiistaina 27. syyskuuta @ 08:42

  • Toden totta!

    Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 27. syyskuuta @ 13:40

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.