Kyllä kiehahti Pissismummon pääpannu piisille niiet karsee katku leijailee talossa vieläki. Jaa mikäkö nyt. No, tämä maailman paras kunnallinen terveydenhuolto ja hoitotakuu. Joo paras on maailmassa sille, joka saa kepin oven väliin ja jaksaa rynkyttää. Pakko olla, jos ei ole vaihtoehtoa.

Muuan äiti-ihminen valitti taannoin paikallisaviisissa, että mikä on kun ei millään saa apua lapsen sairastuessa. Laittoi oikein tarkan selostuksen kokemuksestaan, kysymykset perään ja nimen alle. Ja mitäpä vastasi kaupungin terveydenhuollon aluevastuuyksikköjen hallinnollinen ylipääjohtaja. Luetteli miten hyväsysteemi toimii ja pani nimensä selostuksen alle. Mihinkään nimettyihin epäkohtiin ei ottanut mitään kantaa, ei selitystä, pahoittelusta puhumattaki. Pannu on näämmä kiehunu sielläki piisille jo.

Pissismummo kokeili tänä aamuna viimetteeks hyväsysteemiä ihan omakohtaisesti. Koko viime viikon jo yritti hän päästä ajanvaraukseen. Ei toivoakaan, kaakankaakan. Yritti terveydenhoitajan suoraan numeroon. Ensin oli lomalla tuo. Loman jälkeen puhelintunti oli tietysti tukossa kuin sanonkomikä. Yhtenä aamuna tiedotteen mukaan piti olla aamuaikakin soittaa. Siellä lauloi koko herttisen aamutunnin vastaaja, että enpä ole paikalla nyt, mutta yrittäkääpä balabaablaa..

Eipä ole maailmassa varatumpaa henkilöä kuin ajanvarauksen hoitaja. Aamusta iltaan se on itte varattu. Kone kaakattaa: ”Kaikkilinjammeovat blaablaablaa..yrittääkäämyöhemmin blaablaa..jos teillä on semmoista asiaa niin balabalablaa..jos tämmöistä niin blaabatiblaa..jos ei ole ole mitään näistä nih mitäs te tänne soitatte, töks.”

Poikakaveri näki loppuviikolla Mummon naamalla maailmanlopun merkit ja riensi neuvomaan nätisti oikein, että jos menisit paikalle henk.koht. kyselemään, ehkä asianlaita nytkähtäisi etiäppäin. Tänäpänä P.Mummo ottikin asiakseen vieriä kaksipyöräisellä terveyspalatsin pihaan. Ovi oikein itsestään lennähti auki, hyvä ettei punaista mattoa ollu lattialle vedetty.

Meitin kaupungin hyväsysteemi toimii tiimeittäin väestövastuuperiaatteella. (Komea on nimike, mutta käytännössä sillä siis voi pyyhkiä sitäsanonkomitä). Kaupunki on jaettu ilmansuuntien mukaan tiimeihin, joissa kussakin häärii lääkäriä ja hoitajaa. Asianomaisen tiimin käytävällä odotteli tasan yksi ukkoikään ehtinyt kohtalotoveri sen näkösenä, että tunti siinä jo vähintään oli vierähtäny ja koti-ikävää podettiin. Pissismummo rykimään, että missäs kaikki ovat, maanantaihan täällä on täysistuntopäivä. – Vissiin ne on juuttuneet ajanvarraukseen, sehän tiijjetään, tuumi Ukko.

Mummo ei istumaan kerinnyt, kun tuttu teehoo pyyhälsi käytävää huonettaan kohti ja Mummo kiekaisi nimen sille perään. Ja kas, Mummoa lykästi, teehoo sieppasi Mummon ovensa taakse, kun ei listallansa olijaa näkynyt. Otti siitä paikasta Mummon sormenpäästä verinäytteen, pani laajemmat kokeet labralistalle syksyksi. Lääkärin aika pitää sitten varata erikseen kokeiden jälkeen, sanoi. Kipaisi välinevarastosta uutukaisen näyteapparaatin, varmisti, että Mummo osaa sitä käyttää, lykkäsi apparaatin mukaan ja toivotti onnea ja menestystä. Tiimissä on kuulemma kahden lääkärin vajaus, hoitajista pula ja koko ison lafkan ajanvarausta hoitaa kolme ihmistä. Jos joku ylityöllisistä on vp:llä/lomalla/sairaana sijaisia ei ole.

Niinpä. Parasta hoitoa on itsehoito, ken kykenee siihen. Asia selvä. Pissismummo pakahtuu yksityisestä kiitollisuudesta hyväsysteemiä kohtaan. Teehoolla käyntiä kun ei edes laskuteta.

 • No on turhauttavaa, kun vajaita resursseja ei edes pääse käyttämään ajanvarauksen tukoksen takia. Pitäisikö siellä palata vanhaan systeemniin-aamulla vain odotushuoneeseen istumaan.
  Ei oikein kehtaisi kertoakaan, miten täällä maalla terveyskeskus toimii. Kaikki kymmenen vakanssia ovat täytettyjä, vaikinaisesti.Päivystyksissä on keikkalääkäreitä. Vastaanotoille pääsee hyvin, parhaiten kyllä menemällä paikalle varaamaan. Hoitajan kautta pääsee nopeasti kokeisiin. Lääkäri soittaa tuloksista tai lähettää tiedot postissa. Kun joskus saan mieheni suostumaan terveyskeskukseen -hän kun mielestään aivan turhaan menisi rasittamaan systeemiä- niin omalääkärimme varaa hänelle kokonaisen tunnin. Silti tämä pitkäaikainen lääkäri vastasi kiittelyyni, että ei täällä hyvin hoideta.

  Kommentin jätti annikki · maanantaina 30. toukokuuta @ 17:46

 • Näin on, että näköjään pitää vieriä itte paikalle meillä päin. Hyvä että kehtasit kertoa, kas jossain toimii siis parhaastikin systeemi. Ette te voisi lainata tänne jotain keikkalääkäriä vaikka. Kaupungissa on yksityislääkäreitä Lääkärikeskuksen puolella vaikka joka potilaalle oma, mutta TK klinkuttaa. Siinä olisi poliittisille päättäjille haastetta, mutta ei kiinnosta. Sehän tulee kalliiksi kaupungille.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 30. toukokuuta @ 23:28

 • Uuden lain mukaan potilas voi valita oman kuntansa alueelta sopivimman terveyskeskuksen, mutta jos kunta on pieni ja terveyskeskuksia vain yksi, niin minkäs teet. Valinnavaraa ei ole.

  Kokemuksia on sieltä ja täältä – ja tulos: ei toimi kummassakaan ajanvaraus. Ilmeisesti on mentävä paikan päälle aina. Puhelin on out-väline kun sairaasta ihmisestä on kyse 🙁

  Kommentin jätti Lastu · tiistaina 31. toukokuuta @ 14:55

 • Näin on, Lastu, täällä niitä on vain yksi, kunnallisia. Lääkärikeskuksesta saa ajan samalle päivällekin, mutta kun pitäisi noita kontrollilabroja ottaa säännöllisesti, tulee kalliiksi yksityispuolella. Kattelin kyllä teehoon tietokonettakin, että on se joskus viime vuosisadalla ehkä ollut uusi. Tilat on hienot, mutta porukkaa liian vähän ja jokin siinä systeemissä mättää.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 31. toukokuuta @ 18:57

 • Tuntuu hyvältä voida kertoa myös positiivisia kokemuksia jopa kahdesta eri tapauksesta kahdessa eri kaupungissa.Kummassakin tapauksessa päivystyksessä vastaava terveydenhoitaja kuunteli ja antoi selkeitä toimintohjeiat:

  1. Tuttu tuli kerran käymään täällä toisesta kaupungista. Täällä ollessaan hän tarvitsi päivystävää lääkäriä, puhelu päivystyksen terkkarille, kutsu päivystykseen, ensin terkkarille, sitten labraan kaksi kertaa, sitten resepti käteen, lasku kotikaupunkiin maksettavaksi myöhemmin, apteekki ja tänne. Nopeutettua toimintaa.
  2. Eilen illalla toisessa kaupungissa puhelu päivystykseen, asian kuuntelu, ohjeet tulla välittömästi paikalle taksilla, jos tilanne pahenee (nimi otettiin ylös, jotta siinä tapauksessa kiirehditään), samalla ajanvaraus lääkärille täksi aamuksi. Tänään pikalabrakoe, lääkäri, uutta antibioottia toisen rinnalle, apteekki ja kotiin.

  Kyse oli järkeistämistä, jonojen lyhentämisestä ja tehokkaasta ajankäytöstä. Kaikkien etu.

  Kommentin jätti mm · maanantaina 13. kesäkuuta @ 15:33

 • mm, hyvä että edes jossain hyväsysteemi toimii. En kadehdi ketään, mutta kyllä kyrsii omasta ja kaupunkimme asujamiston puolesta tämä tilanne. Kesäkaudella palvelut on entisestäänkin alasajettu. Toivoa sopii, ettei mitään vakavaa satu.
  Syy ei ole asiakkaiden, se on varma. Kuntapäättäjät saisivat resurssoida hyväsysteemiä paremmin ja systeemin johto ponnistella hiukan puutteiden korjaamiseksi.

  Kommentin jätti Ellinoora · lauantaina 18. kesäkuuta @ 21:22

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.