Maanantaista on tänä vuonna tullut minulle kirjastopäivä. Päivän ulkoilu tulee tehtyä ja pikku repullinen uusia ajatuksia kannettua kotiin. Kirjastomme palvelee kaupunkilaisia hyvin, sen olen huomannut. Lehtisalissa on tungosta. Eteisaulan kahvila työllistää kortistosta reippaita naisia, jotka itse leipovat ja laittavat tarjottavansa. Ikkunagalleria tarjoaa kuukausittain vaihtuvan näyttelyn paikalliselta taiteilijalta. Sivusaleissa kokoontuu lukupiiri, järjestetään kirjailijavierailuja tai muita kulttuuritapahtumia.

Kirjaston puolella on hyllymetreittäin kelpo kirjoittajien teoksia, jotka odottelevat lukijaa. Romantiikkaa ja dekkareita, runoja ja aforismeja, proosaa ja tietokirjoja riittää enemmän kuin ahkerinkaan ehtii elämänsä aikana lukea. Lapsille ja nuorille on omat osastonsa ja satutunnit. CD-musiikki ja -proosa sekä DVD-kirjasto tarjoaa ei-kaupallisin perustein valittua monipuolista kuunneltavaa ja katsottavaa.  Lukuisilla tietokonepäätteillä riittää asiakkaita.

Palautus ja lainaus käy kirjaston automaateilla kätevästi, tilaukset ja uusinnat voi hoitaa koneella kotoa käsin ja tekstiviestillä ilmoitetaan, kun varattu aineisto on noudettavissa. Jotkut käyttävät myös palvelua, joka muistuttaa tekstiviestillä laina-ajan loppumisesta. Kirjasto kuuluu neljän kunnan kimppaan; varausajat lyhenevät,  kun naapurikirjaston hyllystä saattaa löytyä seuraavaksi päiväksi kirja, joka omasta on lainassa. Vapaaehtoiset kirjastoystävät kuljettavat luettavaa vanhuksille kotiin, hoitavat samalla lähimmäisen virkaa kyselemällä kuulumisia.

Kirjastomme monipuolisista palveluista minua on kovasti ilahduttanut hylly Vippikirjat. Siitä saattaa tuurilla saada uutuuden tai kysytyn kirjan, jolla muuten olisi pitkäkin varausjono. Vippikirjan laina-aika on vain viikko eikä laina-aikaa voi jatkaa, niin varmistetaan nopea kierto. Teemaesittelyhyllyistä löytyy usein mielenkiintoista luettavaa. Ovensuussa on vielä vapaakirjahylly, johon voi tuoda ja josta voi viedä vapaasti kirjoja.

Kirjastomme on kaupungin kaunein rakennus ja parhaalla paikalla. Ja siellä ovat töissä Ellu ja Tuula ja muut mukavat ihmiset, jotka vastailevat ystävällisesti, auttavat löytämään kirjan tai  käyttämään automaattia. Olemme oikein ylpeitä kirjastostamme!

 • Huikea on ero kirjastosi ja tämän kylän kirjaston välillä. Kirjasto, pimeä, pieni huone luostarirakennuksessa on avoinna perjantaisin puoli tuntia, kello 17–17.30 jos joku muistaa tulla sinne päivystämään. Olen kurkistanut sisälle vain ovelta. Kovin vähäiseltä näytti tarjonta, yhtään asiakasta en ole siellä huomannut. Ehkä ranskalaiset eivät lue paljoakaan tai sitten ostavat ne kirjat, jotka haluavat lukea. Kesän suurimpia nautintoja Suomessa ovat kirjastokäynnit.

  Kommentin jätti Simpukka · tiistaina 22. helmikuuta @ 12:04

 • Minustakin kirjasto on uskomattoman hieno laitos. Joskus oikein ihmettelee, että sainko nämä kaikki ilmaiseksi mukaani. Nettipalvelu on hieno helpotus vaikka lainan uusimiseen. Täällä on samassa rakennuksessa myös taidenäyttely, lounasravintola, juhlasali ja kansalaisopiston tilat, varsinainen kulttuurikeidas siis. Sivukyliä kiertävä kirjasto-nettiauto on vielä palvelemassa.

  Kommentin jätti Annikki · tiistaina 22. helmikuuta @ 14:23

 • Simpukka, olipa hienoa kuulla mannermaisesta todellisuudesta tämäkin puoli. Usein ajatellaan, että Ranska hanon vanha kulttuurimaa, siellä on kaikkea. Jos kaikki luettava olisi itse ostettava, mihin kotonaan kaltaiseni lukija enää itse mahtuisi!
  *
  Annikki, iloitaan ja ollaan ylpeitä suomalaisten kuntien ja kaupunkien järjestämistä palveluista! Se on tasa-arvoa, jos mikä, että varakkuudesta riippumatta on samat mahdollisuudet saada virikkeitä.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 22. helmikuuta @ 17:26

 • Kirjasto … siinä on yksi kunnan/kaupungin parhaimmista paikoista! Luin järkytyksekseni jostain, että jokin kaupunki miettii kirjaston ulkoistamista…jestas, mitä riskejä siihen voikaan sisältyä (toki mahdollisuuksiakin). Minä en tulisi toimeen ilman kirjastoa. Meillä on kanssa erittäin hyvä kirjasto. Samalla tavalla toimitaan kuin teilläkin.

  Kommentin jätti vilukissi · tiistaina 22. helmikuuta @ 20:00

 • Vilukissi, minuakin kauhistaisi ajatus kirjaston ulkoistamisesta. Siihenhän loppuisi ilmaispalvelu, taatusti, sillä minkään palvelun ulkoistaminen ei ole pitkän päälle tullut edullisemmaksi käyttäjille eikä maksajataholle. Jotain hyvää ja edullista saamme kirjaston myötä kunnallisverojemme vastineeksi ja etu koskee kaikkia lukemaan oppineita eikä ole tarveharkintainen kuten vaikkapa sosiaali- ja terveyspalvelut.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 22. helmikuuta @ 22:14

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.