Taisin saada kyllikseni tiimarikamasta väkerretyistä joulukorteista. Niitä on toki hauska tehdä, minäkin onnistuin askaroimaan muutaman, vaikka olen taitamaton sellaisessa. Kyllä taidan pitäytyä vastedes entiseen tyyliini: valita ensin teeman ja etsiä yksinkertaiset, mielellään hyvää tarkoitusta tukevat taidekortit. Joskus syntyy lähetettäväksi runo tai peräti joulukirje.

Joulun teema on oikeastaan kierrätys: reseptit ovat usein ne entiset hyväksi havaitut, joulukuusenkoristeet korjataan talteen, lahjakassit voi uusiokäyttää ja jouluseimi pakataan taas vuodeksi laatikkoonsa. Ystäväni Vanharouva hakee kellarikomerostaan saman lumivalkean ikikuusen joka jouluksi. Pikkuritarin toisen mummon isossa perheessä on totuttu kierrättämään lelutkin.

Tervehdyksessä teksti on minusta yhtä oleellinen kuin kuva, pelkkä nimikirjoitus valmiiksi painetun toivotuksen alla tuntuu jotenkin tyhjältä ja jättää mieleen kysymyksiä. Sillekään en mitään voi, että perinteiset tulipunaiset kimallekortit eivät minua suuresti ilahduta. Voihan olla, että valitsemani yksinkertainen taidekortti ei myöskään ilahduta saajaa. Ajatus on kuitenkin tärkein ja kuva lähettäjän mielestä kaunis. Tarvitseeko joulukortin oikeastaan alleviivata joulua? Voihan tervehdyksenä olla muisto tapaamisesta vuoden varrelta. On niin vaikea tietää osuvatko toivotukset saajan joulutunnelmiin, siksikö omia sanoja ei uskalleta kirjoittaa.

Joulun jälkeen on ratkaistava mitä tervehdyksille tehdään, nehän ovat ns. season’s stuff. Isojen ja pikkuisten rakkaiden lähettämille on tietysti oma laatikkonsa ja ystävienkin korteista ne kauneimmat tekee mieli tallettaa. Tapanamme on lukea kaikki joulutervehdykset kertaalleen vielä loppiaisena. Sen jälkeen osa päätyy takan sytykkeeksi ja lämmittää sillä tavalla vielä kerran.

Menneen joulun kauneimpia ovat upea ristipistoin kirjailtu kynttiläikkuna kädentaitoiselta kälysiskolta, taiteilijaystävän neljä valoisaa liekkiä, ystävämiehen omalta pihaltaan kuvaama orava, lapinjoulusta lähetetty revontulienkeli ja kaikki ne ihanat siniset. Pikkuritari oli valostanut yönmustaa värikynin ja saanut itse liimata huopatähden. Kummipojan esikoulukas oli taiteillut kaksi iloista tonttua. Monessa kortissa on lähettäjän omia riimejä.

Joulun puhuttelevin kortti tuli Rouva ja Ukkosuntiolta. Taitavin vedoin piirretyssä kuvassa lentää poro, sarvissaan navigaattori ja siinä tähti. Poron sarvista pitelee karhu, jonka korvista taas jänö. Porukka lentää revontulitaivaalla kahden punatulkun saattamana. Mukana on ystävän omakohtainen runo. Uniikki jouluinen taide-elämys ilahduttaa pitkään.

 • Olen parina vuonna lähettänyt Itellan kautta kortteja, joissa on joku omista valokuvistani aiheena. Viime vuonna käytin useita kuvia, eri ihmisille erilaisia, mutta tänä vuonna tein excelillä osoiteluettelon ja lähetin kaikille samanlaisen.
  Lähetin myös itselleni, jotta näkisin, millainen kortista tuli. En ollut ihan tyytyväinen, joten taidan ensi vuonna kokeilla jotain muuta palvelua.

  Kommentin jätti Obeesia · tiistaina 4. tammikuuta @ 13:42

 • Hyvä idea tuokin, ainahan kannattaa kokeilla uutta. Oliko tuo siis ns. sähköinen joulukortti vai painatus omasta kuvasta? E-mail-kortissa on puolensa, niistä ei jää takansytykettä ja halutessaan voi tulostaa säilytettävän kappaleen ja itse otettu kuva on persoonallinen kosketus lähettäjään.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 4. tammikuuta @ 14:51

 • Itellan sivuilla posti.fi on palvelu, jossa voi tehdä kortteja omista kuvista ja lähettää ne suoraan vastaanottajille. Kortteja on erimallisia ja -hintaisia. Kuva ladataan omalta tietokoneelta, lisätään tervehdys ja vastaanottaja/vastaanottajat ja maksetaan verkkopankin kautta. Sitten vielä lähetetään. Vastaanottaja saa siis postissa ihan fyysisen kortin. Osoitteet voi kirjoittaa erikseenkin, mutta kokeilin tällä kerralla excelillä tehtyä osoitetiedostoa.

  Kommentin jätti Obeesia · torstaina 6. tammikuuta @ 19:32

 • Kiitos vinkistä. Olit fiksu, kun keksit postittaa itsellesikin, että näit tuloksen.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 6. tammikuuta @ 22:20

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.