Mitä hullua, oikeaa talveahan on ollut jo toista kuukautta, huomasi Pissismummo tutkailtuaan lämpötilamerkintöjään kalenterin kulmasta. Erinomaista! No, aluksi ihmiset henkäilivät toisilleen liikuttavan yksimielisesti, miten ihmeen ihana on luminen maisema ja sopiva pakkassää. Kuka urpo nyt haluaisi muistellakaan lukemattomia sohjoisia, mustia ja räntäsateisia joulukuita, joita näillä seuduin on kestetty. Vaan kuinkas sitten…

Lumentuloa ei ollut kestänyt viikkoakaan, kun jo alkoi mukina ja ähkiminen. Ilta illan jälkeen uutisten lukija on parhaansa mukaan lisännyt löylyä raportoimalla lumeen hautautuneista tai ojaan pyllähtäneistä autoista, peruuntuneista lentovuoroista ja ruuhkautuneista teistä. – Ihmisillä on hillitön halu liikuskella kaiken aikaa paikasta toiseen, murisee Pissismummo. Miksnei voi vain kääriytyä täkkeihinsä ja loimehtia kotoisen takkatulen ääressä kirja kourassa. Onko nyt mukava kyhjöttää kassin kaa lentoasemalla venttaamassa, että sää kirkastuu. Eipä ole, ei.

Urbaanikon uusavuttomuus ja nirppanokkaisuus paljastuu, kun systeemit kaatuvat ja palvelu ei pelaa. Valitus nousee taivaisiin asti ja sieltähän vastaa pitkäpartameteorologi nakkaamalla lisää lunta tulemaan. – Saako antaa pienen neuvon, kysyy Pissismummo viattomana. Ei se mitään, annan kummiski: villahousut jalkaan, rukkaset kouraan ja kiinni lapion varteen. Lunta se vain on.

– Lumentulo ei ruukkaa talvela olla poikkeustappaus, sanois Pissismummon Ikimuori, jos hää eläis. Viime vuonnakin oli talvi. Poikkeuksellisen kylmääkin oli viikkokaupalla. Ilmaston lämpenemisennusteet alkoivat joutua naurunalaisiksi monen mielestä. Muutama poikkeuksellisen kuuma kesäkin on ollut peräjälkeen. – Mikä ollenkaan on poikkeus, tiedustelee Mummo. Meteorologien mielestähän tunnetusti kaikki mahdollinen mahtuu normaaliin säävaihteluun. Ollaan samaa mieltä, hyvinkin mielin.

 • Täytyy siis uskoa, että joka talvi on talvi…

  Kommentin jätti mm · tiistaina 21. joulukuuta @ 17:01

 • Parasta lienee, tuumii Mummokin. Tosin lapio ja villahousut ei ratkaise ihan kaikkia talvipulmia, mutta ei niistä haittaakaan liene.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 21. joulukuuta @ 19:31

 • Minä niin nautin Pissismummon Terveen järjenkäytön -kanavasta. Ihan kuin ruisleipää söisi. Tulen ravituksi. Täällä tulee eetteriin aina sitä itseään, konstailematonta puhetta. Tämän jälkeen ei tule mieleenkään olla kumartumatta villahousjuen puoleen ja kun ne vetäisen yli vyötärön, tulee samalla päivän paras jumppaliike tehdyksi. Ja jos vaikka vielä lapioon tarttuisin, se vasta olisi hyväksi. PS Eilen kaaduin huopatöppösissäni, ne kun ovat kumma kyllä liukkaat, mutta ei käynyt kuinkaan kun lumi on pehmoista ja mieli kevyt kulkea kauniissa pakkastalvessa. Sillä lailla, sanoisi Tarvajärvi.

  Kommentin jätti Lastu · keskiviikkona 22. joulukuuta @ 15:13

 • Täällä minä nyt helpottuneena jutullesi hihittelen. Sillä vieraamme pääsi eilen onnellisesti kotisuomeen Pariisin lentokenttäkaaoksesta. Joku vitsiniekka päätti pistää vielä paremmaksi kuin ”pitkäpartameteorologi” ja keksi lähettää lentokentälle pommiuhkauksen. Puuttui enää tyypillisin sotkun aiheuttaja, eli henkilöstön lakko. Sekin toteutui, mutta Marseillessa. Kyllä olisi ollut Pariisissa villahousuille käyttöä ja lapioille töitä.

  Kommentin jätti Simpukka · keskiviikkona 22. joulukuuta @ 16:17

 • Lastu, ruisleivästä puheenollen, sitä piti käydä tännään paikallisessa ’kitumarketissa’ (tiedät paikan) penkomassa, kun Poikakaverille ei kinkku maistu ilman sitä tiettyä jälkiuunissa paistettua. Muuten alkaa olla eväshommat pulkassa. Aijai, kyllä huopatöppösilläkin kelpais kepsutella, jos semmoiset olis.
  *
  Simpukka, kävin tänä aamuna jo kanssasi Barcelonassa ramblaamassa, mukavaahan sekin oli. Taisi Pyreneitten takaa löytyä vielä lämpimämpää talvea kuin sulla siellä Ranskan puolella.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 22. joulukuuta @ 19:07

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.